2012. április 27., péntek

Gondolj már a télre: Zöldtrágyázás

Egy kertésznek mindig előrébb kell járnia gondolatban a következő szezonban. Tavasszal élvezzük amit elültetünk ősszel, ekkor ültetjük a virágokat és készül el a konyhakert és bár a nyár az kemény munka eredményének élvezetéről szól ( a rendszeres gyomlálás-öntözés-és fűnyírás mellett) már gondolnunk kell a télre.
Az öko szemléletmód egyik legfontosabb pillére (ha lehet ezt így mondani), hogy amit csak tudunk, oldjuk meg a természet erejével. Itt most nem a varázslatról és pl esőtáncról beszélek, hanem az olyan védekezés a kártevők elleni módszerek, vagy a talaj állapotának javítása, karbantartás stb, amit mindenféle mű dolog nélkül tudunk megoldani. Tudom, van amikor már nagyon nem hatnak az ilyen szerek, és muszáj a brutális vegyszerhez nyúlni, de talán ha alapjaiban odafigyelünk mindenre, nem harapódzik el a helyzet annyira (itt most a hobby kert méretekre gondolok, nem a több hektárnyi földekre s megélhetési földművelésre).

Facélia
A zöldtrágya az én felfogásomban tulajdonképpen a komposzt kistestvére. Olyan növények, amelyek nem csak hogy szépek (virágoznak), ehetőek (virágok és zöldségek) de puszta jelenlétükkel nagyon hasznosak. távol tartják a kártevőket, gyökereikkel javítják a talaj minőségét (vagy éppen karbantartják azt), és ha elvirágoztak, még zöld állapotukban újra felhasználjuk őket: ősszel.
Visszatérve a címre: mindezzel hogyan tudunk tavasszal már a következő télre készülni? Olyan növényeket ültetünk el, amelyek nyáron virágoznak, gyönyörködtetnek és védenek, majd mikor elvirágoztak levágjuk őket. Mikor az utolsó zöldséget is kiszedtük a földből ősszel és tulajdonképpen nincs semmi dolgunk csak várni a következő tavaszt (vagy őszi vetéssel ültetni zöldséget, amely áttelel és tavasszal korán bújik elő) zöldtrágyát-vagyis ezt a lenyesett növényt forgatjuk bele a földbe. Mire jó ez? Nem engedi, hogy a téli csapadék kimossa a nagy munka árán felhalmozott vitaminokat a földből.
Sarkantyúka
Ugyanígy, ezeknek a növényeknek a magját elszórjuk, gyorsan gyökeret eresztenek és kibújnak, és bár elfagynak, talajtakaróként védik a talajt. Mire jön a következő ültetés ideje, lebomlanak és rögtön nagy előnnyel művelhetjük kis kertünket.

Nálunk a gyümölcsfák köré Facéliát és Sarkantyúkát ültetünk. Mindkettő kiváló talajjavító, nyár végén zöld trágya, előbbi még mézelő is utóbbi pedig teljes egészében ehető is (virágostul-levelestül). A konyhakertben körbe a kerítés tövében pedig a jól ismert büdöske fog a nem várt csigák, stb ellen védeni, és gyönyörű magasra megnő. Szintén szuper zöldtrágya.
Nemrég hallottam, hogy simán lucernát elvetni ősszel is szuper ilyen célra, mert ugyanígy a zöldje véd egész télen.


borsó
Ahogy említettem vannak olyan zöldségek, amelyet nem feltétlenül a talajjavításáért ültetünk, hanem mert meg akarjuk enni.
A zöldborsót ismertem, mint kiváló nitrogén megkötő növényt. Július környékén vetettem tavaly, vagy ki bújik vagy nem-alapon, és Lajos bácsi (aki karbantartotta a kertet amíg eladó volt) körberöhögött, hogy itt semmi sem fog kinőni. Azon kívül, hogy gyönyörű dísztökök, sütőtök és rengeteg paradicsomom lett, ízletes borsónk is volt (nem sok, nem sokat vetettem). Apósom mondta, hogy ez teljesen normális, ugyanis a vetésforgó elv szerint, ahol éppen betakarítottak egy növényt, elvetnek borsót. Vagy terem-vagy nem, de karbantartja a talajt. Persze ha leszedtük az összes termést róla, a szárakat ugyanúgy felhasználhatjuk komposztba(n) vagy zöldtrágyaként.

spenót
Ami viszont nekem teljesen új volt, az a spenót. Nem tudtam, hogy ez is ilyen kis szorgalmas zöldségféle, min a borsó. A spenótban még az is szuper, hogy többször lehet vetni egy szezon alatt, egészen késő őszig lehet folyamatosan friss spenótunk. Ősszel ugyanúgy elvethető, ebből egész kora tavasszal már fogyasztható zöldségféle lesz az ebédlő asztalra.









Összefoglalva: kertből tehát nem kidobni semmit, csak ha beteg. Két lépéssel mindig az aktuális évszak előtt járni.
Jó kertészkedést!


2012. április 26., csütörtök

Mit vegyek fel?-Csipkés ujjatlan felső

A Sorozatok című sorozataim egyik tagja a "Mit vegyek fel ?" című. Létrejöttének alapja, hogy  a növekvő pocak öltöztetése bizony nagyon nehéz feladat (volt már Nimródnál is): az sem mondható, hogy ha változatosabb ruhatárat akarunk többet kell fizetni, mert sajnos a zsákruhákat is több ezer ft-ért adják.
Kiemeltem viszont, hogy olyan nem-kismama ruhákat próbálok átalakítani, amit szülés után is tudok hordani. Személy szerint nem kedvelem a teljesen passzolós felsőket pl, és nagyon kényelmesnek tartom pocak nélkül is, a csinosan kialakított gumis derekú nadrágokat,  így ezek a ruhadarabok nekem nem csak 9 hónapra szólnak. Mivel nem dolgozom, annyi váltóruha sem kell, így azért nem csak kismama jellegű ruhákat találni nálam két szülés között :D.

Mit vegyek fel sorozatom első tagja tehát egy kappucsínó színű ujjatlan pamut felső, aminek az anyaga jó rugalmas. Két számmal vettem nagyobbat, hogy elég sokáig tudjam hordani (ha nagyon csúcsos hasam lesz, mint Nimródnál, akkor a végén már csak a zsák jön rám tényleg :D). Viszont mivel egyéb helyeken maradtam a az eredeti méret (mínusz 2 méret a pólóból) ezért hónaljnál és mell alatt nem passzol, mondhatnám kicsit eláll.
Ennek esztétikai megoldására találtam ki, hogy a déditől örökölt, kincset érő csipkét felvarrom vízszintesen, ezzel erre irányítva a fókuszt és rögtön nem tűnik fel a kis elállás. 
Pocak nélkül pedig egy lazább ujjatlan felsőm lesz, amit tudok továbbra is használni. 



Egyébként a csipkék tényleg kincsek, itt-ott már kicsit megsárgultak, ami még jobban passzol ehhez a színhez.

2012. április 23., hétfő

Mire jó egy ikeás késtartó?

Gondolta a férj.
-Drágám, nem fér fel ide a késtartó, ahova gondoltad. (itt közben újabb tippeket adok)
-Ide és ide sem.
Hát akkor más kés-tartó megoldást kell keresnünk.
-Majd jó lesz a szerszámaimnak-mondta férj. És valóban:


Ha már itt járunk, nézzünk kicsit feljebb. Ugyanis nem állt meg a férfiú agytekervény, és újabb pár perces ötlettel rukkolt elő. Mire jó két üres festékes doboz és egy polc lap? Erre:




Újrahasznosítás van kérem!

Ültess a fába!- Ne csak lájkoljunk!

Férjem már mióta mondja (közel fél éve legalább), hogy csinál "lyukat" abba a fatörzsbe amit a házzal együtt örököltünk, és ültessünk bele valamit. Igazából meg is volt, hogy mit. Ugyanis nem csak egy törzset kaptunk, hanem volt a tetejére rakva egy réééégi szürke, hűtőbe való zöldséges fiók, amibe egy kis zöld-apró levelű buja növény volt ültetve.


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem tudtam tavaly még, mit kezdjek ezzel a virággal. Zöld. Nyár végére egészen megnőtt, kicsit csüngő lett a dobozból. Aztán jött az ősz és vele együtt a meglepetés: ez AZ  a növény, amely őszre sárgás-vöröses színű lesz és gyönyörű! Semmi virág, csak a levelek, de nagyon kis helyes! De jó, hogy nem dobtam ki.


Aztán elhervadtak a levelek és azt hittem tavasz elején, hogy kifagyott-elfagyott, meghalt, mert csak a száraz kis ágai meredtek az égbe. Nagyon hirtelen-ahogy a fű is nőtt-egyik reggel vettem észre, hogy előbújtak a zöld levelek a tövében. Azóta lett már ilyen kis sűrű és nő szépen őszig, amikor megint színes lesz.


És mi az, amit ebből "Ne csak lájkoljunk?" Hát a fába ültetést. Igaz, az interneten mindenhol megfordult kép egy hosszú- a földre lefektetett fatörzsről készült, amibe színpompás virágokat ültettek. Nagyon sokan már rég óta díszítenek így, én most először, igaz függőleges irányba :D.
A bátorítás pedig azoknak szól, akik még nem mertek beleVÁGNI :)


2012. április 20., péntek

Nő a fű!

Kár, hogy nem tudok akkora látószögű képet csinálni, hogy megmutassam, milyen ha a kert szélén állva körbe nézünk. Csodálatos. Nem csak azért mert a lehulló virágai az almafának, a zöld fű között annyira bájos, hanem mert érik a munkánk gyümölcse. Két hete még olyan szomorúak voltunk, hogy sose fog kinőni ez a fű, de nézzétek hogy megindult! Mindezek előtt nézzétek meg honnan indultunk, mielőtt vetettünk: itt.
Néhol még foghíjas, az okát nem tudjuk, hogy egyes helyeken miért bojkottálta a fű a kinövést. Viszont a konyhakerti részen is kinőtt egy csomó fű és pl azokat szépen áttelepítjük a lyukakba. A többit meg majd újravetjük nyár végén-ősszel, de az s lehet, hogy most. Mivel a széleken vannak nagyobb foltok, még madzaggal le is lehet keríteni, hogy senki ne menjen oda.


 Az igazi fű egyébként nézzétek itt van, középen a fal előtt. Ide vetettünk tavaly júliusban a játék és próba kedvéért, közé vetettünk most és gyönyörű sűrű fű lett itt. Méretkülönbségek is vannak.

A sok eső felváltva a sok napocskával megtette a hatását. Hála égnek, hogy az időjárás nekünk kedvezett :)

2012. április 19., csütörtök

Varrógépből...

Örököltem egy varrógépet. Finom vonalak, egyszerű de különleges. A nénié volt és ki tudja micsoda ruhákat varrt belőle. Jó félév alatt sikerült is kitalálni, hogy mit kezdünk vele: kicsit átalakítjuk, felpofozzuk és íróasztal lesz belőle. 

Az első probléma a teteje volt. Ugye a közepén van egy lyuk ahol elrakni és kivenni lehet a varrógépet. Férjem véleménye az volt, hogy rakjunk rá egy vékony rétegelt lemezt és lesz új teteje. Én arra szavaztam, hogy a takaró kis ajtókát ami volt hozzá ragasszuk a helyére és kiszilózom a rést. Megkérdeztem Juditot és a férjemnek adott igazat. Utólag én is :D Diópáccal átkentem, így ugyanolyan színe lett mint a váznak. A régi elemeket lakkal kentem át, ettől kicsit csillogósabb színe és fénye lett.

Az illesztésnél néhol foltos lett, de számomra ez is azt az érzést kelti, mintha régi része lenne.

 A kincseket érő fiókok amiknek csak adtunk egy-egy csinos üveg fiókgombot. Természetesen a Bútortunningtól .


És most jön az igazi fúrós-faragós része: Az íves alját, amelyben a varrógépet lehetett tárolni, levágtuk. Funkciója nem volt már, viszont bevertük a térdünket mikor behúztuk magunk alá a széket. Egy régi szekrény hátuljából felraktunk egy darabot, hogy ne rugdossuk össze a falat és....

...hogy eltakarja a giga hosszabbítót és millió sok vezetéket hátul. Egy kis "polcocskát" is csinált  a laptop töltőjének, hogy ne a földön heverjen.

Az újítás pedig, hogy ha megnézitek az elejét, nem látszik semmi, ugye? Férjem készített egy fiókot, ami kvázi titkos fiók. Az eleje pedig egy már ott lévő "előlap" lett.

Síneket szerelt be a fiókoknak.



 Itt pedig látszik a kerék és pedál helye.





Ez tényleg megint csapatmunka lett és sikerült egy régi darabnak új életet adnunk, mindezt nagyon olcsón.


2012. április 11., szerda

Nálunk a Húsvét, 2012...

Abban rögtön egyetértettünk férjemmel, hogy Húsvétkor nálunk nem lesz az, hogy gyerek ilyen-olyan féle ajándékokat kap mint karácsonykor és Télapókor (utóbbinál is csak pici meglepetés a csizmában), sőt édességdömpinges csomagot sem kap. Maradunk a hagyományos dolgoknál, vagyis azért ünnepeljük a Húsvétot amiért az van, természetesen nálunk sem maradhat el a sonka-torma-tojás (és házi kalács), de legyen tojásvadászat az udvaron, mert az jó muri. Sőt! A nyuszi nem TOJTA  tojást, hanem elrejtette... :)
Ennek fényében keltünk Húsvét vasárnap reggel nagyon izgatottan, és reggeli után kimentünk megkeresni a tojásokat. Illetve Nimród. Apja mondta neki, épp látta a nyuszit elfutni amit a gyerkőc egész nap csillogó szemmel emlegetett :D:D:D.
Nem tartott sokáig, mert nem rejtettük el bonyolult helyre, de volt nagy öröm. 2 év múlva már ketten futnak sikongatva az udvaron és keresik a kincseket....a hátsó kertben a gyönyörű zöld fűben ami éppen most bújik elő és erősödik ;)

Szóval nálunk így telt a Húsvét. Vasárnap nagyszülőknél ejtőzősen, hétfőn itthon fetrengősen. Édes semmittevés :)






Remélem mindenkinek nagyon kellemesen telt ez a hosszú hétvége!

2012. április 7., szombat

Batman buli

Azt hiszem az egész abból a denevér füzérből kezdődött, amit tavalyelőtt használtunk Halloweenkor dísznek, és amit az első képen láthattok is legfelül.
Gondoltam magamban, milyen jó kis Batman alapanyag lenne, aztán bekattant: öcsémnek nemhogy Batman a kezdete, szülinapja lesz, még évfordulós is, akarok neki egy bulit!
Alapvetően bármikor megkérdezem őt, mégis melyik a kedvenc szuperhőse, azt mondja: mindegyiket szereti, de Batman kiemelt rajongást kap tőle. Ezért pl a szalvéta "mintája" nem képzavar, csak egy kis kitérő Batmantől.
A koncepció most a színek mentén mentek: fekete-arany (sárga) és nem túl sok féle ennivaló. 6 kisgyerekre volt szabva, 6 db mindenből (meg külön nekünk is). Nem voltak extra vendégek és szülők, így nem kellett annyi ennivaló.


 Aki nem értené a pojént :P A Batman szó vége pont úgy kezdődik, mint az Andris :D BatmAndris :D





Ezeket a matricákat ma reggel találtam ki. Nem gondoltam volna, hogy ennyire örülnek neki majd a fiúk-sőt-éppen ma mondta is Andris anyánknak, hogy reméli lesznek matricák :D Micsoda gondolatolvasás :D Egyszerű vignettákra nyomtattunk rá Batmanas képeket az internetről.

Dekorációnak fekete-sárga negro cukorka. Szintén nem várt rajongással fogadták...

 Egyszerű sárga lufira sablonnal és alkoholos filccel rajzoltam fel a logót.


 Marcipánból készült a (megint) logó.

Boldog szülinapot Andriskám!!!

2012. április 1., vasárnap

Hétről-hétre / 8.és 12.hét

Végre lehull a lepel! Azt hiszem, még sosem mutattam magamról fotót, ennek több oka is van. Pl. nem vagyok fotogén :)
De egy ilyen fotósorozatot másképp nem lehet. Ezeket a fajta pocakos-sorozatokat, mint ötletet a pinteresten láttam, és természetesen nagyon megtetszett. Úgy érzem duplán jó buli bevonni Nimródot a dologba, nem csak mert szuper pillanatokat örökítünk meg, de már a kistesó érkezése előtt is bevonva érzi magát. És nem csak érzi! :)
Nincs előre kitalált koncepcióm az összes hétre (4hetenként tervezzük egyébként megörökíteni a pocak növekedést), néhány elképzelésem van, aztán majd kialakul. Ami fix, az a szürke ruhám :D

8.hét

12.hét
 

és a sorozat első részei...

Ahogy gyarapodnak a képek, az egymás mellé illesztett sorozatban úgy lesznek egyre (kicsit) kisebbek).

Most, hogy túl vagyok a 12. héten, a Nagykönyv szerint a legszuperebb 3 hónapot kezdtem el.
Azt írják az émelygés egyre csökken, visszajön az étvágy: ez így van, határozottabban jobban vagyok, de még nagyon nem az igazi. Egy ideig emlegetni fogom az első 3 hónapot az tuti.
Mondják még, hogy a pocak még nem olyan nagy, hogy "zavarjon", de már élvezni lehet: na az ami tuti igaz az első gyerekes kismamákra és a ritka(?) kivételekre, akik alkatilag sokkal szerencsésebbek mint én. Ugyanis ekkora hasam kb 20. hetesen volt Nimróddal :D (nem bánom, nem panasz).
Azon kívül meg kell jegyeznem magamnak ( de jó lesz majd ezt is visszaolvasni), hogy az eddigi legszuperebb "kezdetű" terhességem. Komolyan semmi de semmi komplikáció, egy iciripiciri sem. Hálás vagyok, hogy ezt én is megtapasztalhattam, hatalmas önbizalmat adott, hogy nekem is sikerülhet.

Na akkor éljen a tavasz, éljenek a kellemesebb hetek, éljen, hogy már ideáig eljutottunk :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni