Idén egy sor, nagy adag spenótot vetettünk. Elég is volt. 3 adagnyi ment a fagyasztóba, egy pedig rögtön az ebédlő asztalra. Persze elkészítve.
Spenótos-paradicsomos (-csirkés) fusilli
A csirke azért van zárójelben, mert bár a medencés grillpartynkból pont maradt 2 csirkemell, de meggondolta magát és keddre megromlott. Így hús nélkül készült. Úgy is csak Nimród kedvéért ment volna bele a hús...
A csirke azért van zárójelben, mert bár a medencés grillpartynkból pont maradt 2 csirkemell, de meggondolta magát és keddre megromlott. Így hús nélkül készült. Úgy is csak Nimród kedvéért ment volna bele a hús...
(kisebb adagban 4 személynek elég)
-1 egész csirkemell
-egy csokor friss spenót levél
-4db paradicsom
-olaj vagy zsiradék
-egy tojás
-2dl főzőtejszín
-bors, szerecsendióból jó sok, és só
-sima vagy színes fussili tészta
-tetejére tetszőlegesen sajt
A spenót leveleket egy kis vízben addig főzöm, amíg össze nem esik és fonnyadt nem lesz (vigyázat a víz elpárolgásra, nehogy odaégjen). Mindeközben ha használunk húst, a kockára vágott darabokat olajon/zsiradékon elkészítjük, majd mikor már pirulni kezd dobjuk rá a szintén kockára vágott paradicsomokat. Én nem igazán szoktam bajlódni utóbbi meghámozásával.
-4db paradicsom
-olaj vagy zsiradék
-egy tojás
-2dl főzőtejszín
-bors, szerecsendióból jó sok, és só
-sima vagy színes fussili tészta
-tetejére tetszőlegesen sajt
A spenót leveleket egy kis vízben addig főzöm, amíg össze nem esik és fonnyadt nem lesz (vigyázat a víz elpárolgásra, nehogy odaégjen). Mindeközben ha használunk húst, a kockára vágott darabokat olajon/zsiradékon elkészítjük, majd mikor már pirulni kezd dobjuk rá a szintén kockára vágott paradicsomokat. Én nem igazán szoktam bajlódni utóbbi meghámozásával.
Mikor a paradicsom el kezdi engedni a levét és együtt pirulnak-rotyognak a husival alacsony hőfokon hozzájuk adom a spenótot is. A 2dl tejszínbe jó sok szerecsendiót reszelek, és sóval borssal ízesítem még. Megy bele még egy tojás. Ezt elkeverve öntöm rá a (húsos) paradicsomos egyvelegre, amelyet folyamatosan kell kevergetni, hogy ne kapjon oda. Amikor látjuk, hogy kezd összeállni és a tojás is tuti elég hőkezelést kapott a szószban, le is vehetejük a tűzről.
A kifőzött tészta tetejére öntve, arra jó sok sajtot szórva már kész is a könnyű, akár húsmentes ebéd-vacsora stb.
Evés közben jutott eszembe, hogy legközelebb talán fokhagymával pirítom az elején a dolgokat, mert nagyon szeretem az ízét!
A random receptet az ihlette, hogy kellett valamit spenótból gyártani és nem tudtunk elmenni semmiért gyorsan a boltba. Utólag nem bánom, isteni lett!
(egy tipp, nem rég tanultam: bár a spenótban valóban van vas, még sem annyi, mint amennyivel "ijesztgetik" a gyerekeket, hogy egyék meg :D mindenesetre akármilyen vas tartalm ételt fogyasztunk, mellé c-vitamin tartalmú italt érdemes leküldeni pl narancslé, (vagy rezet), hogy felszívódjon. A tejtermékek határozottan gátolják a felszívódását. Ebben a receptben pont tejtermék van, de ez nem vesz el abból az értékéből, hogy egészséges ételt készítünk sk-és ha saját kertből van, ez csak fokozza az élvezeteket :)
Jó étvágyat!
Szeretjük a spenótot. Nagyon szép képek, igazán jól sikerültek!!:)
VálaszTörlésFinom is :) Köszönöm, már más is dicsérte ma, pedig nem is éreztem ezt most hű de jól sikerült képeknek :)
Törlésjaj írtam is egy kiegészítést a spenóthoz alul :)