2012. október 3., szerda

Pelenka

Egy ökobloggernek azt hiszem minimum említés címén kötelessége a pelenkás dolgokról írnia, ha már megint kisbaba áll az (öko)házhoz :D

Pelenka....nagyon sok infó kering arról, hogy a "sima" pelenkák milyen lassan bomlanak le, és milyen mérgező anyagokat tartalmaznak. Engem, megmondom őszintén, utóbbi jobban meggyőzött anno, mint a lebomlásos része.
Mini popira, mini pelus :)
De hát milyen lehetőségek vannak?
Van a jól ismert mosható pelusok tárháza. Nimródnál használtunk mosható pelust egy jó fél évig, de akkor a spórolásos része motivált. Sok cikket elolvasva és átszámolva úgy tűnt, valóban sokat lehet vele spórolni. Hozzátenném, igaziból akkor érné meg, ha min. 3 napi pelenkaadagot be tudna az ember szerezni, amihez nagyon mélyen kell a zsebünkbe nyúlni. Végül is ami miatt még sem folytattuk tovább a mosható pelus használatát az az volt, hogy nekem egyáltalán nem jött be, és a babának sem. A gyerek addig pisis volt amíg a pelus tartott és rettenetesen kipattogott a kis bőre. Gyakori csere mellett. Akkor áttértünk a boltira, és sokkal jobb lett. Hangsúlyozom, abban az időszakomban még nem érdekeltek ilyen egyéb öko dolgok :)

Miért (lenne) fontos odafigyelni a pelusokra is?
A bolti pelusok nagyon lassan bomlanak le, ha lebomlanak egyáltalán (1.), de ami számomra még fontosabb, hogy miből készülnek? A pelusokat fehérítik klórral (kit érdekelne egyébként hogy halovány sárga vagy fehér színű a kakás pelenka, de most komolyan???), a nedszívó golyócskák önmagukban a veszélyes kategóriába tartoznak, és akkor még nem említettem, ha a túltelített pelus kiszakad és hozzáér a bőréhez (2.). A meleg testhő hatására ez a klóros dolog felszabadul, szintén mérgezve a babát (3.).
Megjegyezném, ezek mind hosszútávú dolgok, nem arra kell gondolni, hogy a gyerek x hónapo után mérgezéssel kórházba kerül, hiszen sok gyerek felnőtt már a sima pelusok mellett. Viszont nem tudhatjuk, hogy később ez miket okozhat nála, amit persze senki sem fog a pelusra fogni.
De ha más nem, legyen az meggyőző, hogy a környezetet nem terheljük nehezen és/vagy egyáltalán nem lebomló anyagokkal...
Az ökopelusok ezzel szemben természetes anyagból készülnek, pl. kukoricarostból, és amelyiket fehérítik, azt oxigénnel teszik. Nincsen benne parfüm meg egyéb. (na a parfümös kakás pelenkának is meg van a "bája"..)

Kicsi babának nagy rakás :D
Aki ilyen és egyéb okokból szintén maradna az eldobható változat mellett, de szívén viseli gyermeke egészséget és a hosszútávú szemetelési problémák -valamennyire- megoldását, sem kell csüggednie, mert elég sok fajtából választhatunk. Figyelem! Nem sokkal drágább! Ennyit megér!

I. Márka: (amelyekre találtam itthon beszerzési helyet, természetesen ennél sokkal több van)

1. Kezdeném először is a legegyszerűbb beszerzési móddal és márkával, a DM saját márkás ökopelusával: Babylove öko.
DM-be mindenki el tud menni, nem kell bajlódni az internetes megoldással, és várni a szállításra stb... Egy "baja" van ennek a pelusnak, 3kg-tól kezdődik, és hiába az alsó határ, nincs olyan újszülött bébi, akinek ez nem lenne nagy a legelején.

2. Rossman saját márkás öko pelusa: Babydream Natural. Szintén majdnem bárhonnan megközelíthető, mert Rossmann is mindenhol van!

3. Wiona: ebben a márkában van 2-4kg ig IS, ami sokkal jobb a legelején. Na meg a tényleg pici súllyal született babáknál.

4. Moltex: ennek a márkának van koraszülött kategóriája IS 0-2 kg-ig. Ez tényleg a koraszülötteknek van.

II. Beszerzési helyek az interneten keresztül.

Vegyesen vannak köztük olyanok, amelyeket csak kiszállítással lehet kérni, de van olyan amely rendelkezik átvevő ponttal, tehát a szállítási költséget meg lehet spórolni. Azt hiszem erre is, mint minden más interenes megrendelésre igaz, hogy többen összeállva a szállítási költség elenyésző már ( a vidékiekre gondolok itt első körben).

1. http://www.babasulypont.hu/kategoriak/49_pelenka-bio-oko-pelenka


2. http://pelusrita.5mp.eu/web.php?a=pelusrita&o=HsNyA1ePAo


3.http://www.pelenkafutar.com/termekek


4. http://www.babapelus.oneit.hu/koraszulott


5. http://www.pelenkacentrum.hu/webaruhaz/pelenka/bio-oko-pelenkak


6. http://pelenka.com/elerhetosegek.html


Első babás anyukáknak mondom első sorban: a pelusok minden babára másképp illeszkednek, akármilyen pelust is veszünk: ökot vagy nem ökot, ki kell tapasztalni, hogy a babánkra melyik jó. Vannak vékony hosszúkás babák és tömzsibbek. A "cucc" kifolyós és átázós tapasztalatot sajna nem tudjuk megúszni, míg rájövünk, nekünk melyik válik be :D
Ugyanígy a kor előrehaladtával is szükséges lesz a váltás...

Mindenkinek száraz éjszakát kívánok :)


6 megjegyzés:

  1. A Rossmann öko pelusa is nagyon jó, de nem tudom kis méretben van-e, mi maxiban próbáltuk és bevált. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó,nem tudtam hogy nekik is van :)
      Mi a neve konkrétan, beírom a listába akkor!

      Törlés
  2. Asszem Babydream Natural. :-) Szép halványzöld a csomagolása.

    És bár tudom, hogy még soká lesz aktuális, de ajánlom a blogomat:
    www.hozzataplalok.blogspot.com :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uh, soká bizony, főleg ha abból indulok ki, hogy a bátyja sem akart enni 10 hónapos koráig semmit :D
      Úgyhogy majd még ajánld magadat pár hónap múlva ;)

      Törlés
  3. megkérdezhetem milyen moshatót használtatok? és hogy mostad?

    mert mi pl ezt: http://tiptopbaba.hu/index.php?stilus=webaruhaz&hiv=49, igaz ennyit nem vettem belőle, de ha hozzáveszem a peluspapírt ez kb 4-5 havi eldobható ára

    + nem használunk törlőkendőt, a csap alatt mosom a gyereket, így nem használok semmi popsikrémet, tehát krém sem kell mégis gyönyörű a popsija

    de a legfőbb, hogy 20 hónaposan a kakihoz bárhol vagyunk kéri a bilit, a pisi itthon megy a bilibe.

    A két nagyobbam három évig és két évig volt pelenkás. Nem számolom ki mennyibe került. :-( őket még eldobhatóba csomagoltam. (utálom ezt az elnevezést már a palackoknál is, mikor bevezették, mert mégiscsak jobban hangzik, hogy eldobható nem visszaváltható. Ugyanígy a pelusoknál: nem használható újra.)

    Egyébként meg, ha nem szeméttelepre kerül a pelus, hanem égetőműbe, tök mindegy, hogy lebomlana-e vagy sem.

    Ildikó

    VálaszTörlés
  4. Mi is a Rossmann öko változatát használjuk és 2200-2500 Ft között van egy csomag. Akciótól függően. Nekünk nagyon bevált, de a normál Rossmann pelenkával is maximálisan elégedett vagyok.
    Még egy info a korababáknak, vagyis inkább az anyukájuknak. Moltex van nagyon picikében is, akár 1 kg-os babára is. Ezek viszont tényleg egyszer-használatosak mert nem záródnak többet vissza. Van még a Liberonak is koraszülött pelusa, nem öko, de ha szükség van rá, jó ha van, mert a korababáknak még ez is úgyis a nyakukig ér.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni