Nyugi, nyugi, nem az ismert film lesz a téma. Ki nem állhatom. A filmet. A sütit viszont nagyon is szeretem, így jöttem nektek egy autentikus amerikai pite recepttel.
Mitől autentikus ez a süti-nekem?
Több mint 10 évig élt itt Magyarországon, konkrétan ugyanabban a városban, ahol mi lánykoromban, egy amerikai család. Pontosabban házaspárként jöttek és a fiaik (akik ma már tini kamaszok), itt születtek Magyarországon. Haj de sokat vigyáztam rájuk....
Szóval az anyuka meg az én anyám nagyon jó barátnők voltak. Olyan lelkitárs-félék.
Szóval az anyuka meg az én anyám nagyon jó barátnők voltak. Olyan lelkitárs-félék.
Akkoriban még sok minden kuriózum volt itthon, ami Ámerikában kapható volt, többek között receptek is, és tőle tanultunk pár igazi amerikai étel receptet.
Ilyen volt az amerikai pite is. A tipikus kint az almás-azt hiszem ezt nem kell ecseteljem-és a pekán diós, amit itthon szerintem nem nagyon lehet kapni, na meg a sütőtökös. Ja akkor kaptunk igazi pite formát is, olyan alufólia szerű anyagból volt, elvileg eldobható, de mi megtartottuk, mert nem volt honnan venni másikat ;)
A hétvégén voltak nálunk baba látogatóban (mikor nem mostanában? :D) és elkészítettem ezt a pitét, mert egész nyáron úgy vágytam rá.... meg gyors is, szóval frissen szült anyukának ideális :D meg időszegényeknek is...
Bárcsak azt mondhatnám, hogy ezek az almák a mi fánkról valóak... mert van almafánk, de a nyáron két nagy vihar is úgy megtépázta, hogy kvázi letört a fele fa. Meg valamiért nem nagyon maradnak meg az almák, csak potyogtak egész nyáron, még éretlenül, kukacosan, hiába a sok gondoskodás. Öreg már a fa. A földről szedegettem össze néhány ronda, de nem rohadt vagy kukacos almát, abból lett a kompót. A többi néhányat megettük még ősz elején.
Tehát ezek az almák a kamránkból valók, és ilyen cuki ládákban tartjuk a gyümölcsöket és zöldségeket. Na jó, a kamrában lévők picivel nagyobbak, mint ez, de a hangulat kedvéért azért ebben fotóztam... :D
Hozzávalók:
2 bögre fehér liszt ( erről a bögréről, avagy cup-ról itt írtam már segítséget)
1 vaj vagy margarin (250 gr)
csipet só
és szigorúan jéghideg, 4 kanál víz.
Cukor, fahéj és a gyümölcs.
Ez egy olyan tészta lesz, amelynek önmagában kb semmi íze nincsen, vagy inkább úgy mondanám, hogy nem karakteres, de ehhez ill ezekhez a töltelékekhez pont ez a tészta illik. És megsütve, jaj de isteni finom ;)
Tehát némi bicepsszel és türelemmel a hideg vajat a kezünk melege által morzsolgatjuk és olvasztgatjuk a lisztes-vizes egyveleggel. Lassan egy jó kis puha de még épp hogy gyúrható tésztát kapunk.
Amikor ez jön, akkor nagyon minimálisan lisztes felületen gyúrjuk még és nyújtjuk egy picivel nagyobbra, mint a piteformánk.
Ha megvan a kívánt méret, íme egy tipp, hogyan lehet szakadásmentesen berakni a kerek kinyújtott tésztát a formába. Először félbe hajtjuk, majd megint, és negyedében helyezzük a formába. Ezután óvatosan ki lehet hajtogatni. Az a jó még ebben a tésztában, hogy ha kilyukadna, vagy elszakadna, nyugodtan lehet toldozni-foltozni, mert a lényeg, hogy alul is és oldalt is kitöltsük a tepsit.
A lelógó maradékokat leszedegetjük, és újra gyúrjuk, mert ez lesz a teteje!
Az aljába barna cukrot szórunk dögivel, mert a tésztában egy grammnyi sincsen. Az alma ha savanykásabb, főleg. A pekándiós alá meg még főleg, mert annak semmi édes íze nincsen. A sütőtökösnél viszont vigyázni kell, kevesebb cukor kell, mert a sütőtök nagyon édes magában is. (ha finom).
Erre szórunk egy picike fahéjat és rárakosgatjuk az alma szeleteket.
Ezután mehet a sütőbe kb 180 fokra, alul-felül sütéssel. Addig kell sütni, míg a teteje el nem kezd barnulni, de vigyázat, mert pikk-pakk átmegy sötétbarnába és megégésbe....
Szeletelésnél szintén óvatosan, mert a gyümölcs levet ereszt, tehát úgymond folyik...
Vanília fagyival és tejszínhabbal is fogyasztható. Férjem vanília pudingot kért hozzá. Pontosabban készített is :D Nekem semmi sem kell, önmagábam elég édes. Na jóóó, egy finom tea :)
Plusz egy ráadás:
Tetején lévő tészta nélkül, ha megsült, 2dl tejszín és kb 3 evőkanyálnyi cukorból készített karamellás "szósz"-t lehet ráönteni. Nyam nyam!
Tetején lévő tészta nélkül, ha megsült, 2dl tejszín és kb 3 evőkanyálnyi cukorból készített karamellás "szósz"-t lehet ráönteni. Nyam nyam!
Jó étvágyat!
Jaj, imádom az ilyen recepteket! A francia Tatin tortát ismered? Az is isteni. Van itthon sütőtök, azt hiszem kipróbálom a héten azt a változatát a pitédnek.:))
VálaszTörlésAz egyszerűeket mint ez, vagy amelyiknek van története? :D
TörlésÉs milyen lett?
Az egyszerű de finomakat! :D A Tatin torta sütőtökös változata is nagyon finom, de most a te pitédet szeretném kipróbálni, csak nem az almás, hanem a sütőtökös változatát. Majd megírom, hogy milyen lett.
TörlésJelentem, hogy megsütöttem, és egy szuszra megettük :)) Bár ez az egy mondat önmagában is mindent elárul, de azért még leírnám, hogy tényleg nagyon finom. A sütőtökhöz végül nem fahéjat, hanem mézeskalács fűszerkeveréket adtam, és egy kicsit előfőztem, mert nem tudtam, hogy mennyi lesz a sütési idő, és féltem, hogy nem puhul meg. Köszi a receptet! :))
VálaszTörlés