2012. október 29., hétfő

Amerika pite

Nyugi, nyugi, nem az ismert film lesz a téma. Ki nem állhatom. A filmet.  A sütit viszont nagyon is szeretem, így jöttem nektek egy autentikus amerikai pite recepttel. 
Mitől autentikus ez a süti-nekem?
Több mint 10 évig élt itt Magyarországon, konkrétan ugyanabban a városban, ahol mi lánykoromban, egy amerikai család. Pontosabban házaspárként jöttek és a fiaik (akik ma már tini kamaszok), itt születtek Magyarországon. Haj de sokat vigyáztam rájuk....
Szóval az anyuka meg az én anyám nagyon jó barátnők voltak. Olyan lelkitárs-félék.
Akkoriban még sok minden kuriózum volt itthon, ami Ámerikában kapható volt, többek között receptek is, és tőle tanultunk pár igazi amerikai étel receptet.
Ilyen volt az amerikai pite is. A tipikus kint az almás-azt hiszem ezt nem kell ecseteljem-és a pekán diós, amit itthon szerintem nem nagyon lehet kapni, na meg a sütőtökös.
Ja akkor kaptunk igazi pite formát is, olyan alufólia szerű anyagból volt, elvileg eldobható, de mi megtartottuk, mert nem volt honnan venni másikat ;)

A hétvégén voltak nálunk baba látogatóban (mikor nem mostanában? :D) és elkészítettem ezt a pitét, mert egész nyáron úgy vágytam rá.... meg gyors is, szóval frissen szült anyukának ideális :D meg időszegényeknek is...

Bárcsak azt mondhatnám, hogy ezek az almák a mi fánkról valóak... mert van almafánk, de a nyáron két nagy vihar is úgy megtépázta, hogy kvázi letört a fele fa. Meg valamiért nem nagyon maradnak meg az almák, csak potyogtak egész nyáron, még éretlenül, kukacosan, hiába a sok gondoskodás. Öreg már a fa. A földről szedegettem össze néhány ronda, de nem rohadt vagy kukacos almát, abból lett a kompót. A többi néhányat megettük még ősz elején.
Tehát ezek az almák a kamránkból valók, és ilyen cuki ládákban tartjuk a gyümölcsöket és zöldségeket. Na jó, a kamrában lévők picivel nagyobbak, mint ez, de a hangulat kedvéért azért ebben fotóztam... :D


Hozzávalók:
2 bögre fehér liszt ( erről a bögréről, avagy cup-ról itt írtam már segítséget)
1 vaj vagy margarin (250 gr)
csipet só
és szigorúan jéghideg, 4 kanál víz.

Cukor, fahéj és a gyümölcs.

Ez egy olyan tészta lesz, amelynek önmagában kb semmi íze nincsen, vagy inkább úgy mondanám, hogy nem karakteres, de ehhez ill ezekhez a töltelékekhez pont ez a tészta illik. És megsütve, jaj de isteni finom ;)

Tehát némi bicepsszel és türelemmel a hideg vajat a kezünk melege által morzsolgatjuk és olvasztgatjuk a lisztes-vizes egyveleggel. Lassan egy jó kis puha de még épp hogy gyúrható tésztát kapunk.
Amikor ez jön, akkor nagyon minimálisan lisztes felületen gyúrjuk még és nyújtjuk egy picivel nagyobbra, mint a piteformánk.

Ha megvan a kívánt méret, íme egy tipp, hogyan lehet szakadásmentesen berakni a kerek kinyújtott tésztát a formába. Először félbe hajtjuk, majd megint, és negyedében helyezzük a formába. Ezután óvatosan ki lehet hajtogatni. Az a jó még ebben a tésztában, hogy ha kilyukadna, vagy elszakadna, nyugodtan lehet toldozni-foltozni, mert a lényeg, hogy alul is és oldalt is kitöltsük a tepsit.


A lelógó maradékokat leszedegetjük, és újra gyúrjuk, mert ez lesz a teteje!

Az aljába barna cukrot szórunk dögivel, mert a tésztában egy grammnyi sincsen. Az alma ha savanykásabb, főleg. A pekándiós alá meg még főleg, mert annak semmi édes íze nincsen. A sütőtökösnél viszont vigyázni kell, kevesebb cukor kell, mert a sütőtök nagyon édes magában is. (ha finom).
Erre szórunk egy picike fahéjat és rárakosgatjuk az alma szeleteket.


A félre rakott maradék tésztát szintén kinyújtjuk és rárakjuk a tetejére. Az illesztésnél összenyomkodjuk és egy villával megszúrkáljuk a tetejét is. Ha nem ilyen fodros szélű a piteformánk, hanem sima, akkor szintén villával egymás mellé nyomkodva tudjuk díszíteni a szélét 'pitésre' :)

Ezután mehet a sütőbe kb 180 fokra, alul-felül sütéssel. Addig kell sütni, míg a teteje el nem kezd barnulni, de vigyázat, mert pikk-pakk átmegy sötétbarnába és megégésbe....
Szeletelésnél szintén óvatosan, mert a gyümölcs levet ereszt, tehát úgymond folyik...
Vanília fagyival és tejszínhabbal is fogyasztható. Férjem vanília pudingot kért hozzá. Pontosabban készített is :D Nekem semmi sem kell, önmagábam elég édes. Na jóóó, egy finom tea :)

Plusz egy ráadás:
Tetején lévő tészta nélkül, ha megsült, 2dl tejszín és kb 3 evőkanyálnyi cukorból készített karamellás "szósz"-t lehet ráönteni. Nyam nyam!

Jó étvágyat!


4 megjegyzés:

  1. Jaj, imádom az ilyen recepteket! A francia Tatin tortát ismered? Az is isteni. Van itthon sütőtök, azt hiszem kipróbálom a héten azt a változatát a pitédnek.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egyszerűeket mint ez, vagy amelyiknek van története? :D
      És milyen lett?

      Törlés
    2. Az egyszerű de finomakat! :D A Tatin torta sütőtökös változata is nagyon finom, de most a te pitédet szeretném kipróbálni, csak nem az almás, hanem a sütőtökös változatát. Majd megírom, hogy milyen lett.

      Törlés
  2. Jelentem, hogy megsütöttem, és egy szuszra megettük :)) Bár ez az egy mondat önmagában is mindent elárul, de azért még leírnám, hogy tényleg nagyon finom. A sütőtökhöz végül nem fahéjat, hanem mézeskalács fűszerkeveréket adtam, és egy kicsit előfőztem, mert nem tudtam, hogy mennyi lesz a sütési idő, és féltem, hogy nem puhul meg. Köszi a receptet! :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni