2013. február 25., hétfő

Re-fugáztam

A címben szereplő kifejezés nem biztos, hogy létezik, de ezt gondoltam a legtalálóbbnak.
Ugyanis majdhogynem újra fugáztam minden csempe közötti csíkot, ami létezik a házunkban.
Szerencsére nem volt sok, mert kevés (minimális a csempe). De ahol van az fehér és fényes és fehér fugával. Ill. csak volt fehér és megint fehér, mert rettenetesen fekete lett.
Tudom, figyelmeztettek a szakik, hogy nem a legjobb választás a fehér fuga, de én rettenthetetlen voltam. Mert mégis mi legyen? Szürke? Emlékeim szerint, a szürke fugánkkal kapcsolatban mindig az volt az érzésem, mintha nem takarította volna le jól. Azon kívül az összkép még se egy fényes fehér falfelület, ha nem fehér a fuga.

A bonyolult mondatok után tehát végre elárulom mire leltem. :D Egy "csoda"szerre. A neve fugajavító, mi esetünkben fehér, nem tudom, van-e más színben? és se nem drága se nem bonyolult nem volt használni.


Én már mindent kipróbáltam előtte, ami csak lehet: öko, nem öko, házi, nem házi, sika nem sika praktikákat, de nem lett fehér. Szó ami szó, részben megbosszulta azt a 9 és egy kicsi hónapnyi "henyélést", amit állapotomból eredően a háztartás vezetésre fordítottam és azt a rettentő sok koszt, amit tavaly nyáron kapott az expressz munkák kapcsán (glettpor és sáros láb minden mennyiségben...).
Bár nincs az a fehér fuga ami örökre az marad, ha csak nem sikálja valaki naponta át. De akkor a végére már fuga sem lesz.

Ugye a fuga porózus anyag, mindent magába szív, nem a felülete lesz koszos. Mikor erre a cuccra rátaláltam ( amit szánok-bánok, de már fogalmam sincs melyik ámerikai blog oldalán ajánlotta az író), rögtön kerestem magyar vonatkozást, hogy hol lehet kapni és milyen. Egyrészt én a mindig megbízható Kőházyban vettem, másrészről szakmai vélemények azt írják róla, hogy nem csak a színét javítja, de egy kosz-víztaszító réteget is képez rajta, amely által kevésbé lesz "szivacs". Én ennek a bizonyítását úgy tapasztaltam, hogy vizes felületen nem tapad, nem lehet felkenni.
Tehát miután az összes csíkot átsikáltam rendesen, ezzel kosz-vízkőtelenítve és szappan eltávolítva és jól áttöröltem szárazra, kentem fel. A végén egy kis szivacs van amit párszor meg kell nyomkodni és a közepén lévő kis piros csőr-vagy minek nevezzem-előcsalja a festéket, egyúttal ezen keresztül is jön ki. Be kell igazítani két csempe közötti résbe, és ha érezzük és halljuk, hogy "karcol", akkor a piros csőr jó helyen van és látni is fogjuk, hogy szépen húzza maga után a fehér csíkot.

Mielőtt tanácsokkal folytatnám, az "előtte" képek:

fürdőszoba kád melletti fal
fürdőszoba padló, itt már látni a kikent és még nem kikent csík közötti különbséget
fürdőszoba kád-fal perem
előszoba padló
konyha
konyha
No, tehát ha kikentük egy kb. 2-3 óra múlva meg is szárad. Ekkor egy szivaccsal még erőlködni sem kell csak picit dörzsölni, a járólapról és csempéről lejön a felesleg, vagyis ami nem a fugára került. Oda azért nem szívódik be, amiért a mészkő és egyéb járólapokra és csempékre nem ajánlják. Nem porózus. Egyébként kipróbáltam direkt, nem mint az őrült, de kicsit megsikáltam a fugát és nem jön ki a felkent festék, beszívódott :)
A tapasztalatom pedig az, mivel az előszobában már rögtön kosz lett (mert használjuk), hogy a fuga felületén csücsült a kosz. Nem koszolódott be a sártól, hanem a tetején volt.

És akkor az eredmény képekben:

fürdőszooba-kád oldala

Nincsenek persze, illúzióim, hogy ez örökre így marad, de a tapasztalat és leírtak alapján kicsit hosszabb ideig, mint amennyi idő alatt ilyen lett (cca. 1.5 év).
Aki pedig fehér fugát akar, annak ezt a plusz fáradtságot viselnie kell :)

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok - ez nagyon szép lett !! Leírom a nevét és keresek én is ilyet ....Köszi az öt5letet :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni