2013. január 28., hétfő

Padlót fogtunk

Hogy egy nagyon jó padlót fogtunk ki!
Azt hiszem ennek a bejegyzésnek most nagyon eljött az ideje. Már több olvasómtól "megkaptam"a kb. másfél év alatt, mennyire szép a padlónk, milyen a parketta padló a konyhában és olyan emberek is rögtön a padlóra mondtak valami dics szót, miután beléptek, akik még nem jártak nálunk.
Legutóbb a gyerekorvosunk, akitől a legkevésbé vártam volna, hogy megjegyzést tesz a házunkra, bár nem tudhatom, hogy neki milyen irányultságú az érdeklődési köre az orvosláson kívül :D

No tehát most végre lehull a lepel, milyen padló(i)nk vannak, az eddig sem titokban tartás miatt elhallgatott "ügyről".

A kérdés kezdettől fogva az volt, milyen legyen a padló a konyhában és az étkezőben? És mivel a nappali szervesen kapcsolódik e két helyiséghez, félig ott is. Ami ki volt zárva- és ennek ellenkezőjéről semmi és senki nem tudott minket meggyőzni- hogy kő(padló) legyen. Soha.
Volt terítéken egy jobb minőségű és drágább ezáltal szebb linóleum pl., és parafa és hajópadló, de akkor az már mindenhol. Pontosítok, azért csak a fél házban kellett ezt volna kitalálni, mert a másik felén ott volt az eredeti csaphornyos parketta, pont ott ahol a hálószobák is vannak.

Aztán egy nem tervezett valamiért (már nem emlékszem miért) felszedtük egy darabon ahol látszódott egy erőteljes beázás és süllyedés és hogy a parketta alatt csak homok van (és a másik oldalon pepita cementlap) kiderült, hogy az egész házat le kell estrichezni és akkor új variációk merültek fel a padlót illetően.


Gondoltunk egy merészet, és az EGÉSZ HÁZBA ugyanazt a padlót vettük. Sajnos igazi hajópadlóra nem futotta, de egy nagyon jó akcióba futottunk bele. Ez egy eggyel jobb minőségű, limitált kiadású, fózolt laminált parketta. A fózolt azt jelenti, hogy a felülete érdes, a fa mintázata kiemelkedik, nem jégkorcsolya pálya, mint a "sima" laminált.

Aztán jött az utána járás, hogy a címkéjén ott van, hogy használható konyhában, ez mennyire megbízható adat? Egy szakember elmondta, hogy a laminált padlónak nem úgy az ellensége a víz és nedvesség, hogy a felülete érintkezik azzal, hanem hogy a két elem közé, és ezáltal alá megy be. Ennek kiküszöbölésére ajánlott egy úgy nevezett parketta fugát, (ami semmiképpen sem ragasztó, mert ugyanúgy fel-szét lehet szedni az elemeket, ha valamiért akarjuk, mintha csak leraknánk e nélkül), amelyet végig kellett kenni az illesztéseknél, és utána ugyanúgy lerakni, mint minden más lamintált parkettát. Ez lerakva nem látszik egyáltalán.

ugye látszik, hogy nem látszik? :D

És hogy igazán hitelesek legyünk (meg a szakember is), beköltözés után kb fél évvel volt "szerencsénk" kipróbálni, hogy tényleg jó-e ez a cucc? Hát igen. Ugyanis a konyhában úgy elárasztott minket a víz, miután a mosogatógép csapjára rakva a slagot, a rendszert (fűtés) utána töltve vízzel (levegős lett kicsit) a nyomás "lecsapta" a slagot, és mire a vízsszerelő elkapta az elszabadult kígyót és elzártuk (már nem is tudom melyik sorrendben :D, épp én voltam bent vele...) hát, bokáig érő víz lett. 
Ezt gyors iramban próbáltam feltörölni, de folyt az "alá", meg "oda" meg mindenhova, szóval voltak helyek, ahol picit állt a víz, mire odaértem a felmosóval.
No, az ég világon semmi púposodás s rongálódás de komolyan! Ahhoz képest, hogy előző lakásunkban egy alkalommal egy éjjeli kómázásommal a gyerekágyból felkelve volt alkalmam felborítani egy KORTY vizet, és ott a padló megemelkedett picit s recsegett... nos, ehhez képest a cunami ennek a padlónak meg se kottyant.

Szóval a megoldás a parketta fuga.
Amit másképp csinálnék, hogy nem az echte parketta szegélyt venném meg, hanem sima léceket, azt felragasztva a falra (vagy fúrva) és a fal színével lefestve. De ez most már (egy ideig) így marad...


És mi a helyzet a mosókonyhával és fürdőszobával és előszobával?
Oda már mi sem mertünk, bár utóbbi kettőbe egy ideig próbálkoztunk valami igazi fa dologgal, de feladtuk (gondolatban volt a próbálkozás).
A mosókonyhába fehér linóleumot vettünk abból a gyakorlati okból kifolyólag, hogy ott van a pincelejára, amit sűrűn használunk, mivel ott vannak a bojlerek. Oda fehér-és nem fogjátok elhinni, hogy nem direkt ilyen csúszásgátlójú, és csak itthon észre vett :D- mondhatnám pöttyös lamináltat vettünk :D A mintázat ellenére nagyon jól takarítható.


A fürdőbe és az előszobába nagy alakú fehér kőpadló van, de "szigorúan" diagonál lerakva. Ez én kérésem volt :D
Na és fehér fugával, ami ellen védett volna mindenki, de én kitartó voltam. Többet kell sikálni valóban, de a szürke fugától nekem állandóan olyan érzésem volt (előző lakásban), mintha sikálom sikálom és még mindig koszos. Sötét színű meg ki-zár-va, brrr.

De, találtam egy szuper megoldást a fehér fuga újraélesztésére és tartósítására, amelyet természetesen be fogok mutatni :)


Visszatérve a mi gyönyörű padlónkra: nagyon jó választás volt. A világos padló is (még a másik fajta antikos is tetszett, de a fényhatások és optikai tágítás miatt ezt választottuk, de jaj de jó, hogy ezt választottuk, sokkal szebb!) És nem győzöm sűrűn mondani magamnak, milyen jól mutat a konyhában, egész más a hangulata, mintha kő lenne.
Sőt a padló folyamatosan megy az egész házban, nincs benne megszakítás a falak vagy küszöbök miatt (küszöb van, de a vonal megy szépen tovább).

Én mindenkit buzdítok erre a választásra, mert nem kényesebb, de szebb (kivéve ha valakinek van pénze egy egész konyhányi cementlapot lerakni, na mert az gyönyörű... mondjuk nekem ugyanúgy hideg lenne, mint más kő...)
Mondjuk ettől még nem hajópadló és marad laminált, de arany középútnak a legtökéletesebb!


5 megjegyzés:

  1. nagyon szép
    Kaindl?
    Nekünk is fózolt van és imádom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük :)
      Megfogtál a kérdéssel, mert fogalmam sincs :D.

      Törlés
  2. Nekünk is ilyen van. Te milyen felmosót használsz hozzá? Mert én már mindenfélét kipróbáltam az olcsótól a drágáig, de mindegyikkel csíkos marad vagy vízcseppes, még úgy is, hogy nyilván nem keresztbe mosok fel, hanem a felületnek megfelelő irányba. Szóval nálam csak akkor szép tényleg, ha a hagyományos, régi módon, ronggyal, négykézláb törlöm végig a lakást. Máskülönben imádom én is, mert tényleg strapabíró és szépséges, csak ez a nyűgöm vele..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt a botra tekerős sokszőrűt, amit a farsangkor madárijesztő hajnak is lehet használni a szalmakalap alá :D hát ez jó "szőkenős" leírás volt, de nem tudom a pontos nevét :P
      A lényeg, hogy sosem tapasztaltam ilyen vízcseppes dolgot, abszolút nem marad foltos. Ellenben a sima lamintálttal, mert az tényleg! Ennek a felülete érdes (mint a cica nyelve :P) és ezért nem látszik meg rajta a "száradás". A fa mintázat viszont meg szokott zavarni, de ez csak első ránézésre néhol, aztán közelebb érve látom, hogy az csak a minta :)

      Törlés
    2. Igen, az érdes felületű van nekem is, csak sötétebb valamivel, mint a tiétek. Próbáltam már azzal a sokszőrű felmosóval is..lehet túl vizesre hagyom akkor, az a baj? Lehet ez lesz a gond, mert, ha kézzel mosom fel, akkor gyönyörűen szárad, és talán kézzel jobban kicsavarom a rongyot, mint a nyeles felmosókkal..köszi azért.:)
      Nekem meg a sima laminálttal nem volt ilyen gondom sosem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni