2013. május 26., vasárnap

Előkerti munkálatok

Tavalyi év, pontosabban tavaly tavasz a hátsó kert rendbetételéről szólt.
Ősszel elkezdtük az előkertet is szépíteni (újra), és most tavasszal folytattuk.
A kert még sehogy sincs kész, de úgy érzem most értünk el abba a fázisba, amikor megvan egy jó és szép alap és most jöna  csinosítgatás. Évek alatt gyűjtött cserjék, bokrok, évelők, önmagát szaporító egynyáriak és mindezek mellett az a folyamat, hogy az évek alatt a piciből nagy-nagyobb, rövidből hosszú-hosszabb, burjánzó, sűrű mindenféle lesz. Már most olyan jó visszanézni.

Nektek is ajánlom, akkor is ha anno is láttátok.
Itt a legeslegkezdet. Mit kaptunk örökségül ami mögé próbáltunk képzelni egy szebbet.
Itt a kerítés újjászületéséről.
Itt az első előkerti munkálatokról.
Itt pedig a tavaszi és némileg nyári munkák eredményéről.
És most jöjjön az előkert megint.

2011 júliusa
2012 júniusa
2013 március
2013 május
Nem kicsi a változás, ugye? Hát szerintünk sem.
Na de lássuk mi is változott? Minden!
Ennek a hónapnak a zsebpénze elment arra, hogy új növényeket és 1.5 köbméter kulé kavicsot vegyünk.
Ugyanis gazolni utálunk és megérte befektetni az ágyástöltelékbe. Sokkal szebb is, szerintünk karaktert adott a kertnek a praktikussága mellett. Ahol nincs kavics, ott gazolni kell, mert ott hagymások vannak elültetve.
Férjem felásta az egészet, hogy kialakítsuk az ágyás-kert határt és füvet vetettünk. Kívánságára lett egy kis kerti tavunk, feletti barkafa és a kis tóban halak. Szám szerint 3 db törpe ponty. Néhány kerti növényt vettünk csak, mert elég drágák és még kicsik is, jövőre talán még látványosabb lesz. Jövő hónapban tervezünk venni egy tavirózsát is, az is gyönyörű! Meg úgy szépen sorban mindent :)


Amikor megvettük a házat ez az első szilvafa még termett, tavaly ki kellett vágni, csak a lélek tartotta össze. De hozott sok-sok gyereket, amelyből egyet kiválasztottunk és fa lesz belőle. Már szép ágai vannak. Ez a szilva isteni (hátul is van), érdemes volt felújítani. Ugyanitt láthatjátok, hogy az állandóan szaporodó és ez igen idegesítő orgonát próbáltuk megfékezni ezzel a kavicsozással. Ennek ellenére tervezek ide valami elterülő bokorfélét mondjuk borókát és ha lesz még a többi hortenzia már idejön mert itt jó árnyék van. Ide ültettem el az azáleát hátha sikerül felnevelni egy kisebb bokrot belőle. A kerítésre pedig ráfér egy festés. Listán van.


 Az utcai nagy fáktól kaptunk egy akác gyereket, ősszel el fogjuk illetve át fogjuk ültetni ide a szilvafa "mellé". Azon is már jövőre lesz virág remélem rózsaszín. De a fehérnek is örülök, mindkettő illatos és ízletes.


 Sikerélmény I. a tavaly vett és ültett rózsatöveink még nagyobbak és megint hoztak virágot. Rengeteget.


Sikerélmény II. A tavaly elültetett és elvileg tavaly nyárra várt virág idén végül kinőtt (az a nagy dzsumbuj a fatörzs előtt). Már nem emlékszem mi volt pontosan, talán menyecskeszem?


 Sikerélmény III. Kezdünk rájönni a hortenzia nevelésre és ápolásra, így az elültetett egyedek nem kókadnak és hervadnak rögtön, sőt a régiek is hajtanak ezerrel. Főleg amelyik még a telet is átvészelte. Ennél egyel magasabb szintre akarok lépni, hogy úgy hozzon virágot valamelyik, hogy azt nem a boltban tette. Hanem az én kertemben.


 És akkor térjünk is át a másik oldalra.
Rózsatömeg. Nagyon illatos.


Ilyen volt tavaly nyáron a sziklakert körüli rész, aztán ősszel vetettünk füvet. Most más koncepcióm lett ide, pl hagymásokat és évelőket ültettem, sajnos nem mind nőtt ki. (pl díszhagyma bühühüü), viszont ez volt az első évem, hogy a fehér és rózsaszín pünkösdi rózsám is virágzott. Végre!


Tavasszal óriási fűvel, kerítés mellett csodás tavaszi hagymásokkal!


És most. Ide előre szeretnék még egy japán birs fát amelynek piros virága van (van még fehér), díszalmafát, ajánlották, hogy télen lássuk a madarakat csemegézni (most egyébként a kis kerti tóba jönnek inni), cserjék, hagymások dögivel és nem tudom még milyen, de valami impozánsabb sziklakerti növényt szeretnék ezek mellé. Amelyekre egyébként büszke vagyok mert alig néhányat ültettem el én anno és ilyen szépen elterültek. Főleg a kövirózsa amely szuper gyulladáscsökkentő hírében is áll ;)


A kavics mellett nemsokára virágok nőnek :) Már előbújtak!


Jó sok munka volt vele, de megint megérte. Most már jöhetne a kánikula, aztán ősszel folytatjuk :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni