2012. november 20., kedd

Ajándékötletek II.- Az isteni vanília

A következő hetekben megmutatom milyen saját készítésű ajándékokkal kedveskedünk idén, akiknek kedveskedünk :)
Hátha valakit inspirál...

Egy külföldi blog oldalán láttam meg ezt a receptet... recept? dehogy recept, inkább egy gyors és isteni tipp és trükk: vanília aroma házilag.
Mivel a külföldi blogot nem találtam, mikor neki akartam állni, rákerestem az inteneten. Biza itthon is már több gasztro blogger nekifeküdt a témának így volt "hogyan csináld" bőven.

Mi is ez a vanília aroma? Alkoholba dugdosott és pár hétig áztatott vanília rudak. Egy soha ki nem fogyó kellék a sütéshez/főzéshez, amely megadja azt a bizonyos pontot az i-re.


Tulajdonképpen bármilyen alkoholt fel lehet használni, méghozzá a "gagyi" olcsó alkoholok is jók, sőt, tökéletesek. És még spórolunk is vele. Összevetve pár oldal tanácsát, fél liternyi alkoholba kb 16 szál vaníliát kell rakni, vagy úgy is számolhatunk, hogy 2 dl-be kb 3-t. Attól függ mekkorák a rudak.
A rudakat szétvágjuk, belsejét kikaparjuk, belerakjuk a folyadékba, majd utána küldjük a rudat is. Néha meg kell rázni, hogy ne álljon össze a vanília bél, sötét-hűvös helyen kell tárolni.
Megkóstolva abszolúte nincs vanília íze, ez a sütikben jön majd ki. Az illata viszont.... az 50 négyzetméternyi területen már 2 vanília rúd felvágásától olyan vanília illat áradt, hogy mikor az épp hazaérkező férjem és nagyobbik fiam beléptek a házba, mondták, milyen erős vanília illat van. Pedig én a ház másik végében csináltam :)

A vanília rudakat innen szereztem be. Mindig akcióznak, így kb. 20db vaníliarudat 2ezer forintért vásárolhattam meg.

Mitől lesz ez végtelen?
Ahogy fogy az alkohol, mindig utána lehet tölteni. A rudak meg csak áznak :)
Ugye nem kell mondjam, hogy egy szépen feldíszített kis üvegben ez szenzációs ajándék egy gasztro-őrültnek?! :)
Én is így tettem. Az üvegecskét a szép szalagon kívül feldobtam azzal, hogy kerestem egy egyszerű vaníliás keksz receptet, kinyomtattam, és csináltam neki egy helyes kis "bilétát". A bilétára ráírtam, hogy vanília aroma, hátuljára pedig összehajtva ragasztottam a receptet. A recept a NoSalty.hu oldalról van.


Hozzávalók 4 főre
  • 70 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 80 g liszt
  • 40 g finomra darált dió
  • 40 g finomra darált mandula
  • 1/2 tojás

Elkészítés
  1. A vajat, a kristálycukrot és a vanília kivonatot géppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, mandulát, lisztet és a tojást.
  2. Fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük a tésztát.
  3. 180 fokra előmelegítjük a sütőt (alul-felül álláson). A tésztát a fóliából kicsomagoljuk és tiszta, lisztezett munkafelületen kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval korongokat gyártunk.
  4. A kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és az előmelegített sütőbe téve kb. 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.

És hát, ez is egy gyors kis ajándék. Még a díszítés sem vesz igénybe sok időt, ha csak nem 50db-t akarunk elkészíteni :)


3 megjegyzés:

  1. Lehet buta kérdés lesz, de pontosan milyen olcsó alkoholra gondolsz? Köszi előre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod ezek az olcsó konyakok, meg rumok :) nem kell balantines whiskey meg hasonló :)

      Törlés
  2. Így már értem :) Köszi szépen.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni