2013. május 25., szombat

Vizeskedés az udvaron-mi hogy csináljuk?

Olvasói kérésre-részben-és már tavaly is kerestek ezzel meg levélben, hogy van-e ötletem, vagy hogy mi hogy:
-locsolunk
-medencét ápolunk
-kezelünk mindent ami víz, kint.

Rögtön, ahogy megvettük a házat fúrattunk egy kutat. Erről írtam is egy bejegyzést anno.
Azért ez volt az első legfontosabb feladatok egyike, mert vízre mindig szükség van, főleg ahol kert van, főleg egy felújításnál (ami nem csak falfestés meg burkolat csere), mert a dzsungelt rendbe kellett hozni és amíg vártunk erre-arra elkezdtünk kertet rendezni ( az ember érzi azt, hogy valamit csinál...)
Ezt a kutat sikerült a régi kerti csap mellé, illetve az akna mellé fúratni (vagyis volt ott víz), így a szivattyút be tudtuk oda helyezni úgy, hogy a kútból (ami egy műanyag vastagabb cső tulajdonképpen) oldal irányba vezettünk egy másikat ( az aknába), a föld feletti részét a kút csőnek meg természetesen levágtuk. Fagyoktól fagyokig a szivattyú a tárolóba költözik. Ennyi látszik tehát:


Ebből locsolunk és ebből töltjük fel vagy újra a medencét.
Tavalyi esetből tanulva, amikor töltöttük fel a medencét a kútvízzel, egy kis harisnyát raktunk a locsoló végére, hogy a homok nagyját fogja fel, ami a kútvíz természetes velejárója. Sok bosszúságot spórolunk meg vele viszont.

Ugyanis a medencénknek van egy mini vízforgató berendezése, ami azt jelenti, hogy egy szűrőn halad át a víz így a trutyi nagyját felfogja. Amíg nem tömődik el a szűrő és ki kellett mosni. Kb hetente.


Természetesen megvannak azok a szabályok, hogy lábat mosunk, mielőtt bemegyünk, nincs be-meg kimászkálás (pisilünk is előtte :P ), de a por, homok így is bekerül, ahogy belefújja a szél. Sok egyebet is, meg vannak állatok akik magasra tették a lécet és kisebb pohárból kellett volna inniuk így belefulladnak :D
Erre a megoldás egy sima mezei halászháló, amit kb 600.- ft körül vettünk a Decathlonban, mert sima halászháló és nem medencéhez "mondták" az árucímkén. Mert amelyiket medence kihalászónak árulnak, annak az ára rögtön ezres értékű.


Van még egy kb. 4000.- tétel amin nem szabad spórolni, ez a medenceporszívós csomag.
A csomag egyik része egy olyan seprűszerű izé, amiből két cső áll ki, egyikre a slagot kell csatlakoztatni, másikon egy kis zsákocska csücsül. Ahogy az erős vízsugár bemegy, a belseje úgy van kialakítva, hogy rögtön megy is a zsákocska felé vagyis a zsákocskán keresztül távozik a víz, de a homok-por megtapad.
Tipikus jelenség, hogy a medence oldala és alja olyan "lepedékes" lesz, az nem alga vagy hasonlók, hanem a kosz.


A csomagban van még egy háló, ezt elfelejtettem fotózni. Ez merev, lapos kifeszített és nagyon sűrű. Ezzel mindent ki kelet halászni pluszban.

Kell még klórtabletta s aktív oxigén. Az aktív oxigén minden nap használandó, környezet és emberbarát. (mint az aktív oxigénes por amit mosáshoz használunk).
Ha nagyon eldurvul a helyzet és én pl tavaly nyáron terhesen nem kockáztattam így csak ezt használtam, kell a klór, hogy rögtön helyrerázza a dolgot. Vigyázat! Az oxigén és a klór egymást semlegesíti, így azt egyszerre felesleges.
Ha nagyon eldurvulna a helyzet ( de ez akkor van ha valaki semmit nem csinál a medencéjével, de az ne vegyen medencét), kell az algaölő de ez kemény méreg....lehet, hogy inkább teljesen vízcserét eszközölnék, minthogy ezt használjam...
Külön vettünk egy adagolót (2000.- kb a legegyszerűbb) amelynek az alja lyukacsos tetején kupak. Ez ahogy úszkál a vízben keresztbe-kasul, viszi az oxigént vagy klórt.

Van ám esővízgyűjtő tartályunk is, Bauhasuban vettük, 200 liter és kb 5000.- volt. Ennek teteje is van természetesen, méghozzá zárható! Fontos!



Minden reggel-este engedünk a kútból vizet egy nagy kannába, mert vannak növényeink (hortenzia <3) amelyeknek pihentetett víz kell. Ha nem lenne esővíz mondjuk.


És természetesen van kivezetve vezetékes csap is, de azt mondjuk ilyen gyors kézlemosásra és hasonlókra használjuk, mivel a szivattyút mindig be kell dugni ahhoz, hogy menjen és kihúzni, mikor már nem kell.


Aki teheti, "szerezzen" kutat mert az ára egy nyár alatt megtérül. Főleg, ha olyan forró nyarunk lesz/van mint tavaly volt...

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon hasznos volt, köszi!
    Csak egy röpke megjegyzés: a kútvizet nem kell pihentetni, ha hortenziát(♥) akarsz locsolni. A csapvizet kell pihentetni, hogy klór elillanjon belőle, kútvízzel bátran lehet fürdetni.:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni