2012. szeptember 2., vasárnap

Festékes tapasztalatok II.

Festékes posztunk I. részében jól megmondtam, hogy mivel fogunk festeni. Úgy mindent.
Így majd egy év elteltével gondoltam megosztom azt is, ebből mi vált be, vagy működött úgy, ahogy szerettük volna (vagy pont hogy nem működött).

Fal:
A diszperzites megoldás bevált, a saját kikísérletezett színkeverés is, amennyiben nem valami extra színt akarnánk kikeverni :D (erről majd egy mosókonyhás bejegyzésben úgyis...).
Gyorsan szárad, nem büdös, s olcsóbb sokkal mint kikevertetni. Így volt pl a nappali-konyha részlegen, ahol tökéletesen sikerült a megálmodott aqua falszínt kikevernünk, és ehhez nem kellett mélyen a zsebünkbe nyúlni, mert az alap fehér diszperzitet használtuk + színezőpasztát. Kb 50 nm-nyi területről beszélünk, 3m belmagassággal.

Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy végre elmondjam, mégis akkor mi a túróért festettük át az egészet fehérre, ha olyan szép lett. No, hát azért mert ennek ellenére én abszolút mosható vagy legalábbis tisztítható felületet akartam alulról kb 140-150 cm magasságig, amihez vettünk egy adag festéket, amiről azt mondták, hogy mosható. Hát persze.... az egy dolog, hogy egy vagy kettő árnyalattal világosabb lett, és nem nézett ki túl jól, másrészről persze mosható volt, de jött le vele a festék is.
Agyaltunk a megoldáson, az igazi mosható festék viszont naaaaagyon drága (volt) ahhoz, hogy ilyen sok falfelületet lefessünk vele.

a 'mosható' fal
Megmondom őszintén, nem is bántam, mert ezzel együtt kicsit az ízlésünk, a megálmodott koncepció megváltozott, egyre több lett a színes kiegészítő, ami könyörgött a fehér falakért. A konyha részen kifejezetten jót tett a fehér, mert az az oldal tök nyugati és olyan jól megvilágosította. Én pedig tényleg szeretem a színeket használni, és ez így olyan jó szabadságot ad(ott).
Plusz, a fehér zománcfesték is olcsóbb.
DE! A vízalapú és még a matt oldószeres zománcfesték sem mosható rendesen. Mindkettő szépen ott csücsült a szivacson/rongyon...

diszperzit és fényes zománc.tökéletes.
Ennek tudatában a fürdőben már nem is kísérleteztünk mással. Illetve egy icipicit mégis, de nem direkt :D
Ugyanis felülre Hammerite magnóliát kentünk, mert volt belőle egy nagy dobozzal, és a szín amúgy is stimmelt. Jó kis sűrű festék, nem csöpög, könnyen felkenhető. Erre alulra ugye vettünk fényes zománcfestéket, de abszolúte nem lehetett jól kenni. Még jó, hogy nem veszett kárba, mert használunk ide-oda, de alulra is a Hammerite márkát vettünk végül fehér fényesben. (ill. nem is tudom abból van-e egyáltalán matt). A díszléc már a matt, vízalapúval van lekenve, de a matt is a látvány miatt, jól elválasztja a két fényes réteget. Ugye, ezzel együtt víztaszító, tuti nem penészedő (max. a mennyezeten) falfelületet sikerült "létrehozni". Cserébe viszont rettentő büdös volt...


Fűtéscsövek:
a réz csövet nem lehet vízalapúval lefesteni, mert szép türkiz kék színe lesz tőle. Ez biztos valami kémia, amihez én/mi nem értek/értünk, de az 5. réteg után is kék maradt. Maradt itt is az oldószeres.

Bútorok és ajtók:
Azon kívül, hogy a lazúr elvileg átengedi némileg a fa mintáját (szerintem a fényes nem), egy idő után úgy kicsit megsárgul. Igaziból ez is csak úgy látja az ember, hogy mellett van valami fehér, vagy ha ráfestek fehér zománccal mondjuk ordít a különbség.
Ennek tudatában azt a vonalat találtam ki magunknak, hogy egységesen az ajtókat és ajtófélfákat azzal díszítő kereteikkel együtt lazúrral, a bútorokat pedig zománcfestékkel festjük le.

A Jolly Jokerről:
A hálószobás lámpánknál már mondtam, hogy kicsit több szóban kifejtem rajongásomat a Trinát Trikolor Aqua matt zománfesték iránt. Ugyanis szuper. Ezzel szinte bármit le tudok festeni, amihez éppen nincs ötletem mivel kéne lefesteni :D Most a fehér festékről beszélek, de lehet vízalapúban kevertetni is színt, de ez sokkal de sokkal drágább mint az oldószeres kikevert pl.
Nem büdös, a vízalapnak hála pikkpakk szárad, főleg a melegben, de ezzel bátran kísérletezhetek bent is majd télen, mondjuk egy du-i gyerekalvás alatt akár meg is szárad fűtésidőben :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni