2012. január 3., kedd

Fűtés takarékosan

 A melegvizes bejegyzésben ígértem (és miért is hagynám ki ezt a fontos részletet), hogy a fűtésünkről is említek pár szót.
Házkeresési projektünkben fontos szempont volt, és ezáltal előnyt élveztek azok a házak, ahol vegyestüzelésű kazán van. Mert a gáz giga drága és különben is hulladékot tüzelni környezetvédő és még pénztárcakímélő is.
netes kép
Ettől nekünk függetlenül van egy jó öreg FÉG gázcirkónk is-pontosabban megtartottuk, ami volt a házban, mert a vegyestüzelésű kazánunk is jó öreg, tehát ha nem rakjuk meg, az biza magától nem fog melegíteni :P.
Tehát ha a család kollektíve mondjuk fetreng a földön a betegségtől (pl tavaly februárban volt ilyen, azt se tudtuk hogy apa vagy én haldokoljunk, gyerek meg ugrabugrált rajtunk a szőnyegen...ő utána lett beteg.), akkor senki sem fog kimenni megrakni a kazánt, de utolsó energiánkkal még fel tudunk állni bekapcsolni a termosztátot és így a  gázcirkót.
Szeretném elmondani, hogy a gázas fűtés s a vegyestüzelésűvel fűtés ÉG ÉS FÖLD. Míg előbbi egy beállított hőfok mínusz 1 foknál bekapcsol és megy amíg el nem éri azt a beállított hőfokot-bocsánat, hogy ezt mondom, de egy ekkora házban kb szart sem ér 5 percnyi fűtögetés, addig a kazán által folyamatosan és folyamatosan "ÖMLIK" a melegség a radiátorokból, folyamatosan fenntartva a finom meleget. Még a gázcirkóshoz hozzátenném, hogy kb 5 percen belül garantáltan leesik a hőfok 1-2 fokot, tehát a termosztát be fog kapcsolni.
Természetesen a kazánt meg kell rakni, férjem (vagy én) minden alkalommal füstszagúan és kormos homlokkal! jön be, bár elmondása szerint ennek is meg van a szépsége számára :D. Fát kell aprítani, figyelni kell a gázcirkón a hőfokot hogy ne essen le, mert akkor 100 év mire megint felizzítjuk, vagy éppen nehogy felforrjon a víz, mert akkor annyi a gázcirkónak.
Miért éri ez meg nekünk?
Amíg volt a jó kis parkettánkból, nagyon jó kis tüzeket raktunk, most már túl vagyunk a régi ablakkereteken és létező össze fa hulladékon ami egyébként kidobásra került volna, de a fűtőanyag, mint fahasáb stb, ami venni lehet, még mindig olcsóbb mint a gáz. PLusz a fent említett melegségi okok.
Na és a nem elhanyagolható tény, hogy vásárlás előtt tudtuk, egyszer majd lecseréljük a jó öreg kazánt egy vadi újra, amiben nem "C" osztályú szivattyú van, hanem mondjuk "A" VAGY "A+", és akkor még kevesebb áramot is használ, és csak 3-5 naponta kell megtölteni.
Nincs is olyan messze, mert egy ilyen kazán 700e-1millió körül van, ami kimondva persze sok, de megtérül egy tél alatt, és ha azt nézzük, hogy hallottam olyan háztartásról, ahol a fűtés számla volt 100-130e ft is.
Mindemellett viseljünk szívünkön kicsiny Földünket, ha mindenki csak kicsit, már megérte. A pellett és társai fa hulladékok újrafelhasználásából készült, vagyis nincs szemét, megint vagyis, energiát nyerünk a szemétből!
A papírt is eltüzeljük, pikkpakk elég és alig van hőleadása, de egy laza kis őszi meg tavaszi befűtésre pont jó lesz, ha ott is kell állni mondjuk fél órán keresztül és folyamatosan pakolni be a papírt és közben szedni ki a kormot-mert rengeteg lesz a papír égésétől. Más különben a kukába kerülne, így pedig energiát nyerünk vele.
Visszatérve, a rendszer így már ki van építve nálunk és könnyebb csak kazánt cserélni.

Fontos még a ház jó szigetelése is, és az üvegek jó hőtartása, de se pénz/idő nincs erre akkor két ötletet tudok ajánlani. Egyik, a radiátorok mögé felragasztható ezüst polifoam szerűségek, amelyek a radiátor mögötti falrészeknél ezáltal nem engedik kiszökni a meleget, hanem szépen visszaverik (mint a kocsikban az első üvegre szoktak rakni, hogy ne melegedjen fel a belső tér). Másik pedig az üveg felületére, BELÜLRŐL felragasztható Thermo matrica névre hallgató csoda, ez pedig az üveg lehűlését gátolja. Tudjuk, hogy az üvegen keresztül nem távozik hő, de könnyen lehűl (főleg minél több üvegfelület van és minél nagyobbak) és ezáltal lehűti a környezetében lévő levegőt, tehát fűteni kell.. Mindkettőt barkácsáruházakban lehet kapni-fillérekért!!!

Ha valaki úgy dönt, hogy ilyen vagy ehhez hasonló megújuló forrásból származó energiával "készít" meleget vagy melegvizet vagy áramot, annak figyelmébe ajánlanám ezt az oldalt, szuper ötletekkel, és ezt az oldalt is, utóbbin én pl hírlevél kapó vagyok, vagyis rögtön értesülök a pályázati lehetőségekről.
Úgy kell gondolkodni, hogy ha valaki úgy dönt beruház ebbe vagy abba, induljon a pályázaton mert lehet hogy nyer, és ha már a fele ára visszajön a  beruházásnak, az talált pénz-mivel nem tudunk vele számolni, de mindenki örül a talált pénznek :) (egyébként is pályázati feltétel, hogy elindult beruházásról legyen szó...)

Mindig azt mondom: a környezetvédelem pénztárcakímélés is, a kettő együtt meg maga a "mennyország" :)
 (még olvassátok el, hogy hogyan lehet súlyos ezreket spórolni, miközben lehúzod a wc-t...)

ő az öreg kazánunk

2 megjegyzés:

  1. Szia, most találtam a blogodat, nagyon tetszik:) Szinte minden bejegyzés frappáns jó ötleteket ad.
    Éppen ezért kérlek engedd meg, hogy hozzászóljak két írásodhoz a melegvízről és a fűtésről. Tényleg nagyon sok energiát lehet megtakarítani okosan tervezett fűtéssel és melegvíz felhasználással, ami pénzben sem kevés, és a napkollektor is szuper jó ötlet.
    Nagyon nem kedvelem se az áram se a gázszolgáltatókat azonban az szerintem tévhit, hogy a dupla bojler olcsóbban, vagy kevesebb energia felhasználásval állítaná elő a melegvizet. A villamos áramból meleget gyakorlatilag egy az egyben lehet a legegyszerűbb fűtőszállal is előállítani. Ebben nincs veszteség. Amiben van, az a tárolás során a környezetnek leadott hő. Ilyen szempontból az a jobb, ha egy adott térfogathoz a lehető legkevesebb lehülő felület társul, és ezt az biztosítja, ha egy darab minnél nagyobb hőtároló van. Például szemléltetésként egy 1m3es kocka felülete 6m2, míg egy dupla akkora kocka felülete csak kicsit több, mint másfélszer akkora. Természetesen azt méretezni kell, hogy a családnak mekkora a hőigénye, feleslegesen nem kell túl nagyot venni. De azt szerintem már nem célszerű tovább osztani.
    A fűtéssel kapcsolatban valóban az egyik legolcsóbb megoldás a saját vegyes tüzelésű kazán. Ezeknek a hatásfoka (ha nem a hiperszuper elgázosítós kazánokról beszélünk) azért nem túl jó, főleg egy modern gázkazánhoz képest. Ezen felül részben a viszonylag alacsony égési hőmérséklet miatt, részben a füstgáz szűrésének hiánya miatt, részben pedig az elégetett fűtőanyagok szennyezettsége végett (pl régi parkettán a lakk, stb)azért közel sem mondtható környezetbarátnak. Ha egy városban a többség ezt használná, fuldokolnánk rendesen.
    Én mindenkinek azt ajánlanám, hogy amennyire teheti a háza/lakása hőszigetelésének javításával igyekezzen spórolni. Az el nem használt energia a legjobb környezetvédelem, mellette külön öröm megkapni minden hónapban a jóval alacsonyabb számlákat. Az már csak hab a tortán, hogy mivel Magyarország majdnem minden energiahordozóját importálja, így ha kevebb energia hordozót használnánk jelentősen javítható lenne a külkereskedelmi mérleg, ami az egész gazdaságra jó hatással van.

    VálaszTörlés
  2. Szia, örülök, hogy tetszik :)
    Mindenben nagyon igazad van. Viszont azt látnod kell, hogy a nyáron megvettük a házat, és elkezdtük felújítani. A legfontosabbakat. A kazán adott volt, és buták is lettünk volna nem-felhasználni, inkább mint a gáz :D Ez egyébként a vizet melegíti fel és a szivattyú keringetni. Igen a szivattyú pl nem A-s fogyasztású-hanem C-s, ezt is örököltük a kazánnal, de nem fogjuk mindig ezt használni. A költözés a tél elejére esett és ha olvastad, a két rablás jócskán meglékelte pénzügyi kereteinket (mai napig harcolunk a biztosítóval...)
    Tehát, ahogy írtam, igyekezünk kazánt lecserélni talán már idén télen ( a következőn) de min a szivattyút.
    A bojler éjszakai árammal működik, de eddig nem igazán jött be. Ha napközben felmosok vagy kicsit többet használjuk a melegvizet, nem bizti hogy az utolsó embernek marad rendes forró víz fürdeni. Úgyhogy a két bojlert ketté vesszük, a nagyobból fogunk fürdeni a kisebb meg megy egyéb használatra. De megváltás lesz a napkollektor majd.
    És persze mindenre van megoldás rögtön, de most olyat és úgy kell kitalálnunk, hogy kb nincs pénzünk :D
    A parketta meg egyszeri tüzelés volt, de ugye te is elfogadod, hogy nagyobb értelme volt eltüzelni, mint kidobni ?! Főleg hogy nem akarta senki megvenni...
    Az álmunk-ha lehet így fogalmazni, az automata kazán, jó lenne már ősszel venni vagy köv télre és akkor a pellett olcsóbb lenne és még kevesebbet is kellene kijárni tüzelni :) Lehet, hogy támogatót kéne szereznem :D

    Természetesen a szigetelés és napirendben van, terveink szerint most tavasszal és nyáron,ez megint a pénzügyi kereteinktől függ....

    Sajnos az emberek nem nagyon értik meg-amit mindig mondok- az energiatakarékosság, és az "ilyen" dolgokba való befektetés elsősorban a pénztárcánknak tesz jót-mert emberek többségét a pénze érdekli, nem a környezetvédelem-és ehhez kapcsolódik, hogy még a környezetet is próbáljuk óvni. Nem is tudom, hogy eljutunk-e erre az értelmi szintre valaha?!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni