2011. augusztus 4., csütörtök

Tudod mi az a szürke víz?

"A mosás és mosdás révén keletkező, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet, az angol (grey [GB], vagy amerikai írásmód szerint gray water) és német (Grauwasser) nyelvterületen elterjedt szakkifejezés nyomán SZÜRKEVÍZnek nevezik. A szürke meghatározás nem a színére utal, hanem az ezen a szakterületen elterjedt szakkifejezés értelmében, a fenti meghatározás alapján a víz minőségét jelöli. A vízhiányos országokban, mint pld. Az USA nyugati és déli száraz, vagy (fél)sivatagos, államaiban és Ausztráliában is, külön "Szürkevíz törvény" rendelkezik arról, hogy mi minősül szürkevíznek, és milyen feltételek mellett engedélyezett a szürkevíz újrahasznosítása."-olvashatjuk a magyarázatot.


Mielőtt viszont bővebben beszélnék erről, elmesélem hogy jutottunk el a szürke víz megismeréséig.
Azt hiszem már szerződést alá is írtunk és kezdtük el szépen összeírni, mit hogyan képzelünk el a házban. Értem ez alatt hogy hogy fűtünk, miből lesz melegvíz és áram stb. Mikor felmerült, hogy "természetesen" villanybojlerből lesz a melegvíz, esetleg télen a fűtési rendszerre kapcsoljuk és akkor nem kell áram sem, mondták a gépészeink, hogy biza egy bojler 10-12ezer ft-t zabál havonta. Lepadlóztam. Most nem fizetünk ennyit áramra, pedig villanytűzhelyem van. 
Fürdés közben kezdtem el azon agyalni, hogy a kutya fáját, annyi vizet elhasználunk fürdésre és mosásra, vissza kéne forgatni valahogy, mert a wc meg ivóvizet zabál (és mennyit) és nagyon nincs ez így jól.
Férjemnek is tetszett az ötlet, próbáltunk kitalálni valamit, hogy lehet ezt megvalósítani. Ő ülepítőről beszélt végig, meg a gépész kollégája is, én pedig heteket töltöttem el azzal, hogy rákeressek valami ilyesmi rendszerre, hátha már más is akart ilyet és meg is csinálta. Nem jártam sikerrel.
Fogalmam sincs, hogy végül hogyan bukkantam rá a forrásokra, hogy amit én keresek, az a szürke víz újrahasznosítása. Megtaláltam ezt az oldalt és akkorát sikkantottam örömömben hogy még, mert ha legörgetitek az oldalt, ott van MINDEN amit tudni kell róla és még azzal a csodás mozgó ábrával is jól demonstrálja, hogyan működik mindez.
Nem mellesleg MEGINT EGY MAGYAR találmányról van szó, amit bár szabadalmaztatott az ötletgazda, én aztán sosem hallottam soha erről semmilyen fórumon 2002 óta, valaki talán igen?????


Ahogy olvassátok, a szürkevíz is lehet különböző. Pl én eleve a házi készítésű mosószeremet használom, ami teljesen öko és nem terhelem vele a környezetet. Mégis egy lúgos valamiről van szó, amivel koszt és egyéb szennyeződést távolítok el, tehát megposhad és életveszélyes is tud lenni.
Eredeti tervünk az volt, hogy a kádból és a mosdóból is odamegy a víz, de a haj és egyéb "khmm" dolgok miatt, amit fürdéskor mosunk le, könnyen eldugítják a rendszert, tehát dupla szűrő kellene és iszaptalanító=sok sok pénz. Így abban maradtunk, hogy egyelőre a mosógépből megy víz, úgyis sokat mosok, és mivel a fiúk nagyon okosan minden csövet rögtön levezettek a pincébe (pont a fürdőszoba alatt van még pince) így bármi probléma van, nem kell feltörni a csodás padlót és a falat, csak lemennek a pincébe és intézkednek. Így utólag "csak két kattintás" hogy a kád és mosdó vize is odamenjen.

Tehát van egy nagy tartályunk, amit olyan helyet vettünk, ahol direkt ilyen tartályokat gyártanak (nem szürkevíznek, egyéb tárolásnak).Nagyon lebutítva a működés a következő lesz:
Ebbe folyik bele felülről a szürkevíz, ami rögtön áthalad egy szilárd fertőtlenítő rendszeren. Ez hasonló a vízszűrő kancsó szenes szűrőjéhez és a wc-be aggadható illatosítős kocka dologhoz együttesen.
A tartályban van egy úszóbója, mint a rendes wc-tartályokban is, amely ha egy bizonyos színt alá megy (mondjuk nem fürdünk napokig,vagy nem mosok annyit,  de wc-re járunk) akkor bekapcsolja azt, hogy rendes vízzel feltöltse a wc-tartályt. Ugyanígy termelődhet túl sok szürkevíz is, ez esetben felül lesz egy túlfolyó.
Mivel ez a víz is megposhad, meg egyébként is veszélyes lehet 2 nap után, le kell engedni vagy leengedi magát (ezt még nem tudom). Azt hiszem ilyen olyankor lehet, mikor mondjuk elmegyünk több napra otthonról de előtte végig mostam a fél ruhatárunkat, mert ugye gyereknek eleve 3x annyi ruha kell, ha nem több :), akkor szépen leengedjük.
Hogy kerül fel a tartályba, mert ugye a gravitáció a mi házunkat sem kerül el ?! :)
Megoldás egy búvárszivattyú lesz, amely felküldi a vizet a tartályba. A tartály a rendes vízrendszerre is rá van kötve a korábban felsorolt indokok miatt, ill nem ártana egy picike tiszta vizes öblítést is eszközölni, ezt pedig be lehet állítani.


Hát ennyit a szürkevízről. Arra, hogy ehhez milyen fajta wc tartályt kell venni, legközelebb elmesélem, mert ehhez is kapcsolódik történet...

1 megjegyzés:

  1. Szia Fanni! Nagyon tetszik a blogod, mostanában sokat böngészem, mert mi is ház vásárláson és felújításon törjük a fejünket... Egyenlőre még csak terveink vannak, de vadászom a neten az ilyen témájú blogokat...:)
    Megvalósítottatok már valamit a szürke vizes tervekből? Nagyságrendileg mennyi a költsége? Azért kérdezem, mert úgy sejtem, hogy csak évtizedek távlatában térülne meg egy ilyen beruházás (főleg hogy nincs nagyon közel egymáshoz a mosókonyha és a wc). Jelenleg átlagosan 3000 ft-ot fizetünk a hideg vízért két kisgyerekkel (mindkettő pelenkás és moshatózunk), ha 30%-ot tudunk spórolni... háát.. a jó érzésen kívül, hogy felhasználjuk a saját "szemetünket", nem sokat számítana anyagilag. Wc lehúzáson kívül másra nem igen lehet használni a szürke vizet, ha jól értem...Szóval hogy álltok most ezzel? Annyira tetszene egy ilyen a leendő kis házunkba, de most úgy látom, hogy majd valamikor nagyon utolsónak ha már nem tudunk mit kezdeni a pénzünkkel (a magunk jó érzésére) esetleg megcsináljuk. Úgy látom, hogy a fűtés számít igazán (és így a melegvíz), mármint anyagilag... Ha nem gond, szívesen hallanék tapasztalatokat ilyen szempontból is, hogy konkrétan mennyit lehet spórolni, mennyi idő alatt térül meg... Köszönöm szépen! Kamilla

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni