2011. augusztus 24., szerda

A ház szemei

Korábban úgy képzeltem, hogy majd arról fogok írni, "Hurrá megmentettük az ablakokat és csak fel kellett pofozni!!" de sajnos nem.
Már csak azért is sajnos nem, mert az ablak kérdés nekünk több szempontból is macerás volt és kérdéses, hogy mi legyen.
nappaliban




Volt ablakaink tehát kapcsolt gerébtokosak:
nappaliban dupla szárnyú 240x150cm-s, két háló szobában dupla szárnyú és egy szimpla 180x150cm-s, konyhában dupla szárnyú130x150-s, fürdő és kamrában 60x50 cm-sek.





Macera nr.1: Természetesen elsőre az a lehetőség merül fel bennünk-némi utána járás és költségkalkuláció után, hogy egy bizonyos szakemberhez fordulunk aki régi ablakok felújításával foglalkozik. Ez hozzávetőlegesen ugyanannyiba kerülne mint az olyan U értékű ablakok, amelyet mi szeretnénk. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a belső szárnyakat viszik el, csiszolják meg a keretet és raknak bele jobb minőségű-hőszigetelésű üveget. Nem kell ugye mondjam, hogy egy ilyen eredetiben fa anyagú ablak és ahogy kinéz egyáltalán illene legjobban a leendő hangulathoz. Akármilyen is lesz az a hangulat. Nem tudom miért de kiver a víz ezektől a műanyag ablakoktól és azt meg végképp rettentő gagyinak gondolom, amikor fa utánzatú matricázással csinálnak meg egy műanyag ablakot fa kinézetűnek. Az eredeti fa ablakok meg rohadt drágák...

Macera nr. 2: nem emlékszem említettem-e valaha, de legelsőnek passzív házat akartunk építeni. Úgyis kezdtük anno Szentendrén, telket kerestünk, mint az őrültek. Egy időben mivel nem találtunk ár/érték arányban nekünk megfelelőt és hogy kiderült, egy passzív házban/nak csak a gépészet kerül 10-12 millió forintba, elvetettük az ötletet.
Ez úgy kapcsolódik az ablak dilemmához, hogy ha házat újítunk fel, a pöpec külső szigetelés mellett nagyon fontos az ablakok milyensége, hiszen az ablakon, ablak mellett szökik a legtöbb hőenergia ki a házból.
U=1-es lenne a megfelelőbb.

Szóval kiderült, hogy az ablakaink még így is megmenthetetlenek, olyan rossz állapotban vannak. Sajnos jönnek a fránya műanyag ablakok. Viszont, mivel ez egy régi ház, és anno nem a falat húzták fel és abba a nyílászárókat, hanem kvázi a nyílászárók köré építkeztek- az ablak tok köré, így a legkülsőbb ablaktokot hagyni kellett és tulajdonképpen az ablak szárnyakat helyezték be. Az U=1-es és U=0.6-s értékű ablakok között csak 100ezer ft-nyi különbség volt, így ha valaki ragaszkodott volna az 1-es alatti értékhez, számára nagyon kedvező lett volna ez a kis árkülönbség. Viszont, mivel ez nem egy passzív ház, és nincs belső levegő keringtető rendszere, ezért a giga vákumos jól záródó ablak sem jó, mert nincs szellőzés-garantált a penész. Így is napi min 2 alkalommal szellőztetésre kell rászoktassam magamat az EGÉSZ házban, remélem bevált módszer lesz.

Macera nr. 3: a nappaliban maradt az ablak mérete, a konyhában, fürdőben, kamrában is, egyedül a konyhában a szép nagy ablakunk fix ablak lett, mert rögtön mellette van a terasz ajtó, amely megfelelő lesz az ottani szellőztetésre. A két hálóban viszont, amiből lett 4 háló meg a folyosó az ablakok felosztásaival volt gondolkodni valónk. Úgy kellett kialakítanunk, hogy magához az ablak nyílásának méretéhez ne kelljen nyúlnunk-ezzel megspórolva a plusz költséget és engedély sem kell sima ablakcseréhez (önkormányzatnál érdeklődtünk) és a 4 szobának ebből a 2 giga nagy ablakból legyenek a kis ablakai. Ehhez a 180-as ablakokat "elosztottuk" két felé, középen toktoldóval ahova a válaszfalak csatlakoznak. Ennek is van hátránya, hogy az ablakok nem a fal közepén vannak mondjuk, hanem jól rajta a falon. Majd kitalálok valamit rá, hogy optikailag és fényileg jó/jobb legyen.

Macera nr 4: feltettem magamban a kérdést, hogy mitől lesz egy ablaknak karaktere, más stílusa, mert messziről nézve ha egy ablak fehér (kívülről is és belülről is) nem az jön le elsőnek hogy ez akkor műanyag vagy fa csak fehér, hanem hogy hogyan olvad bele a környezetébe. Megfogalmazódott bennem, hogy többek között a ronda nagy fehér műanyag kilincseket utálom ezekbena műanyag ablakokban, ami annyira elüt attól a stílust halmaztól amit én szeretek (direkt az I/1. személy, mert ebben az esetben a férjemnek kb tök mindegy milyenek az ablakok kinézetre...). Szóval addig lobbiztam míg elértem, hogy bármilyen kilincset lehet felrakni, méghozzá egyszerű mezei boltban is beszerezhető és csak "két csavar ki majd vissza" az egész titka.
Ok, szóval lesznek rézkilincseink, mert az ajtóknak a kilincsei is olyanból lesznek, méghozzá az eredeti rézkilincsek amelyeket örököltünk és aminek még dizájnja is van, ilyet boltban még nem találtam :) (erről majd később, amikor az ajtókról lesz szó) Egyébként utólag vettem észre, hogy ezek nem is akármiylen ablakok, olyan szép íves a széle, nem olyan szögletes az egész formája mint pl ami most a lakóparki lakásunkban van. Ez valami más márka azért, de meglepetés lett így :)

szép íves

 Egy ideig ragaszkodtam hozzá, hogy olyan franciás osztott üvegű legyen, legalább a nappaliban és a konyhában mert abba nagyon de nagyon <3 vagyok. Aztán kiderült, hogy csomópontonként 1200 ft és az nagyon sok plusz pénz lett volna. Harcoltam mellette. Utolsó pillanatban viszont megadtam magamat, mert mégiscsak sokat számít minden 10ezer ft kiadás, és meg kellett magamnak magyarázni, hogy nem attól a kis üvegosztástól lesz különleges az ablak. De azért megmutatom milyenekre gondoltam.
Itt, rögtön a cég főoldalán legalul, mind a három féle. De legalább a középső. Na mindegy már :)

Macera nr 5.: Régi ablakok redőnyösek voltak, viszont én hada üzentem a redőnyöknek (is). Most az van nekünk, igaz műanyagok de utálommmmmm!
Zsalugátert akarok, az nagyon tetszik. Viszont:
fóbiám a lakásba kerülhető kisebb méretű állatkáktól mint pókok,  és főleg az iszonyatos zöld poloska amely a fagy beállta előtt jön elő (brrr jaj de nagyon iszonyodom tőlük) arra késztet, hogy szúnyogháló legyen fent. Viszont nem kértünk spéci szúnyoghálót, mert szintén a rohadt drága kategóriába tartozik, ezért marad a DIY szélén felragasztható fajta. Nem ronda, ha szépen van felrakva nem látszik! Ebben az esetben a zsalugátert kvázi csak kintről tudom becsukni! A zsalugátert egyébként a hálók ablakaira és a nappaliéra szeretnék vagy gondoltam. Mire kell nekem zsalugáter, azon kívül hogy szerintem nagyon feldobja a homlokzatot? Hát arra hogy sötétítsünk és nagy szél idején is jó szolgálatot tesz mint a redőny, meg a biztonságot is növeli. Szóval a zsalugáter így is úgy is lesz, ha csak dísznek, akkor is (és csakis használtan, mert inkább felpofozom, de újonnan nagyon nagyon drága...) Egyébként olyan lamellás félére gondolok, hogy levegő azért jusson be.
Ha így lesz mégiscsak kell valami sötétítő, ennek okán felmerült, hogy mi lenne ha ilyen belső zsalugáter lenne de sötétíő függönyt nagyon nem szeretnék, egyébként is a függönyt mint olyant is kiüldöztem leendő házunkból, vagy csak oldalt lelógó dísznek lévő függöny lesz vagy valami roló.
Nagyon szívesen veszem ha adtok ötletet, rám fér!!!
és végül

Macera nr 6: Mivel a régi tokba helyezték a szárnyakat, ezért a régi barna festékkel lefestett fa tok virít az új fehér műanyag mellett. Próbálkoztam kideríteni vajon mi marad mi megy és előre leszedem a festéket hőlégfúvóval, de a közelemben tartózkodó személyek nem tudtak érdemi választ adni :) Meg különben is iszonyú meleg volt. Ennek "örömére" most így utólag majd a szuper csiszoló gépemmel megpróbálom lecsiszolni a festéket ( a hőlégfúvó kizárt, gondolom mindenki megérti miért :D). Ha lecsiszolom akkor viszont rögtön festenem is kell, mert ha nyersen hagyom, biztosra veszem, hogy a csapadékos őszi és téli időjárásban jól tönkre megy. Ami azért baj, ill probléma nekem, mert vannak fontosabb munkálatok bent, és lehet hogy kibírom, ha ezt a telet kihúzzuk olyan külső ház kinézettel, amilyen. Ugye ez nem gáz??? Ugye most az a lényeg, hogy bent minden ok legyen??? Tavasszal meg lehet festeni meg meszelni, lesz ideje jól meg és kiszáradni.






Na de minden jó, ha a vége jó, a régi ablakok még sem a konténerben végzik, mert jött egy bácsi, hogy ő elvinné ha nekünk nem kell, mert felhasználja az üveget. Sőt, két táblányit mi is megtartottunk, mert a terasz ajtónak szánt ajtó alján olyan régi sárga üveg van, és oda rendes átlátszó üveget szabatunk majd be a régi ablakok üvegéből. Csupa recycling :D


Ajánlom tehát az ablakcsere.hu honlappal rendelkező E-Ablak Stúdió Kft-t, mert megint nagyon kellemesek a tapasztalataink. A honlapon számos, már elkészült munkáikat is láthatjátok, érdemes megnézni, mert lehet belőlük inspirálódni.
Arról meg tudjuk milyen hasznos ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni