2011. augusztus 26., péntek

A csodálatos komód

Vaterás és egyéb használt cikk lelőhelyeimről való szerzeményeimből arra a bizonyos népi festett komódra, amelyet mutattam nektek a facebookon egy egész posztot szánok, mert annyira de annyira <3
Vigyázat! Nagyon sok kép következik! :) (elnézést kérek előre a bevillanó vakutól, fotózási baki, amire itthon jöttem rá. Az izgalomtól nem figyeltem oda rendesen...)

Ezt a gyönyörűséget akkor találtam, amikor a vaterán nyomoztam komódok után, amelyet konyhaszigetnek fel tudnánk használni. Ezt az indokolta, mert egyrészt férjem azt találta mondani: csináljuk meg a konyhánkat mindenféle régi (konyha)szekrényekből, amelyeket felpofozunk! Ezt arra reagálta, amikor Otthonkommandó egyik bejegyzésében, konyhaszekrény típusokat mutatott be. Mindezt alátámasztotta, amikor az egyik lakber magazinban talán vidéki stílusú konyhákat mutattak be, de a lényeg, hogy volt ott egy konyhasziget amire mindketten felkiáltottunk hogy ahhh, de ennyi is volt miután megtudtuk, hogy 200ezer ft fölött van az ára. Nem, nem drága ennyiért, mert nagy és egyedi, de nekünk most sok.
Mivel úgy nézett ki, mint egy komód kicsit meghacklve kaptunk az alkalmon, hogy kipróbálunk valamit mi csinálni.

Na de térjünk vissza erre a gyönyörűségre!

Most már elárulhatom, hogy a konyhába szánj(t)uk, de az elejétől fogva tudtam, ebből nem lesz konyhasziget, mivel vétek lenne ezt a gyönyörű festést megtörni-egyáltalán belevágni, hogy berakjuk a főzőlapot. Meg alacsony is. És eléggé keskeny is. Nem lehetett ott hagyni, mert ennyi potom pénzért hol találok ilyen egyedi-feltételezem kézzel festett-komódot? Így valahogy kitalálunk neki funkciót a konyhába, hogy minden nap szem előtt legyen.
Egyszerűen nem tudtam betelni vele, olyan részlet gazdag a festés, a minták rajta! Bár ezek a virágminták kétségtelenül a magyar népi motívumokat idézi, mégis olyan mindenhova beleillő:)



Egy nagy problémám máris van, az oldala is ilyen csodálatosan festett, ahova pedig raknánk ott abszolút nem látszik az oldala (teteje, eleje természetesen igen). Lehet, hogy lefotózom, és kirakom a  falra mellé, hogy ez az oldala :D (viccelek...bár.... :D )
Emiatt most nagyon jár az agyam, de a végén úgyis kiderül, milyen megoldás mellett döntöttünk.


Abszolút jó állapotban van, a fiókok nagyon szépen és könnyen kihúzhatóak, betolhatóak, valamiféle sín is van benne, na nem a modern ikea féle, de nem az általam eddig, régi fiókos szekrényeknél tapasztalt nehézkes mozdítás jellemző rá. A fiókokban nagyon szép papír volt rajszöggel berakva, a papír alatt pedig semmi "meglepetés" nem várt.

A fogantyúi is nagyon szépek, sőt középen van fiókzár. Férjem azt mondta, ebbe simán veszünk bárhol kulcsot, ami jó hír, mert majd nem kell gyerekzárat felrakni ha jön(nek) a soron következő "mindentkipakolok" korszak(ok). Azért mondjuk ezeket a fiókokat nem oly' könnyű kihúzni, mint a modern görgős fiókokat. Említettem már, hogy ha megpróbálkozunk ezzel a mindenféle szekrény konyhával, a színüknek és főleg a fogantyúknak egyformának kell lennie. Itt viszont lehet, hogy marad az eredeti, egyrészről mert feltételezem megmarad a régi helyének nyoma, másrészről a zárak dizájnja passzol a fogantyúkhoz. Ráadásul még lefesteni sem fogom...
Olyannyira nem, hogy a kopás nyomok is maradnak és a sérülésből adódó festéklepattogzás itt-ott. Nincs sok belőle, az elején van egy (régi :P) 1 Ft-os nagyságú lejövés, a szélén egy picike amire azt mondogatta férjem és apósom majd ki kell javítani, de mondtam én, hogyan? Minek? Honnan szedjek ilyen festéket, és ha találok is, ezért a pici foltért? Igazi kopott, ez tényleg ilyen, az idő nyoma rajta és nem direkt csinálta meg valaki..
Mindenesetre valami lakkal vagy gyantával, ami teljesen átlátszó és bírja a gyűrődést, le fogjuk kenni, mert így most teljesen porózus, azon kívül meg ahogyan a kezemet végig simítom a felületén, lehet érezni, hogy a barna alapon csak simán rá van festve a

minta és nincs lekezelve semmilyen fedőréteggel.
 A gyantáról biztosan tudom, hogy strapabíró, viszont attól tartok annak van egy kis sárgás alapszíne, ami lehet hogy elrontaná az egészet. Ha valaki tudna ötletet adni (megint) szívesen veszem, és persze felkeresek valami bútorfelújítós szakembert (jaaj hát tudok is egyet!!) aki már régi motoros a szakmában és kifejezetten ilyennel foglalkozik.

Meg kell mondjam, hogy vegyes izgalommal és aggodalommal gondolok arra, végül mit sütünk ki ebből a konyhás dologból :) Úgyis a miénk, nekünk kell majd, hogy tessen, de jól fog esni ha lesz néhány pozitív visszajelzés is :)

Záróakkordként pedig egész részletes részletek A csodálatos komódról <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni