2011. október 14., péntek

Meleg víz takarékosan

Meleg vízben fürdeni jó. Vagy inkább úgy mondom, hideg vízben fürdeni rossz! :)
Sok fejtörést okozott nekünk, hogyan lesz meleg vizünk. Amit tudtunk, hogy tuti nem gázzal fogjuk felmelegíteni, mert most is csak azért sok a víz-fűtés számlánk (egyben kapjuk havonta) mert a gáz naaagyon sok pénzbe kerül.
Tavasszal próbálunk beruházni egy napkollektorba, legalább egy kisebbe, ami ha teljes egészében nem is, de kiegészítésnek nagyon jó lesz. Azután pedig majd kibővítjük és pár év múlva csak napkollektorral is lehet meleg vizet előállítani.
Eredeti tervünk két hőcserélős, indirekt tartály volt. Ez úgy működött volna, hogy a vegyestüzelésű kazán felmelegíti a vizet a fűtéshez, ez átmegy a radiátorokon, és a visszatérő kb 70 celsius fokos víz haladt volna át a tartályon, ezzel felmelegítve a benne lévő vizet, ami a fürdővizünk és egyéb meleg vizünk lett volna. Ez szépen visszatér a kazánba, ott újra felmelegíti, és mehet megint a radiátorokba. Ez nekünk most azért nem jó, mert annyira lehűl a víz ami a kazánba visszamegy, hogy a kazán állandóan fűtene és fűtene és ott kéne állnia valakinek és folyamatosan tömni belé a fát, papírt, akármit. Majd amikor megvesszük azt szuper automata pellet/vegyestüzelésűt, amelyet 3-5napotna kell csak megtölteni, jó lesz hozzá.
Addig az lett a megoldásunk, hogy az összesen 200l-nyi meleg víz igényünket 2 tartállyal biztosítjuk. Egy 80l-es és egy 120 l-es tartállyal. A 80l-es tartály, amely kevesebbet fogyaszt, felmelegíti a vizet, ez átfolyik a 120l-esbe, amely csak tárolja a vizet és tartja a hőt. Ha lemenne a beállított hőfok alá, akkor rámelegít, de ez jóval kevesebb, mintha egyedül egy 200l-es tartály melegítené fel. Éjszakai árammal persze, az olcsóbb.

Tulajdonképpen csak fürdéshez kell a sok meleg víz, mert mosogatógéppel mosogatunk többnyire (ez hideg vizet használ és A+-os és talán ha 1000ft-al lett több  villanyszámlánk.)

Akinek mégis van automata vegyestüzelésű kazánja vagy még modernebb, annak bátran ajánlom az indirekt tartályt. Igaz drágább, de hamar megtérül, főleg egy családi házban.



Szeretném megemlíteni, hogy a VEMÉVSZER áruház dolgozói, közülük is Andrea, akivel kapcsolatban álltam, hogy h-i-h-e-t-e-t-l-e-n-ü-l kedves volt és segítőkész INGYEN, pedig csak tanácsot és információt kértem. Volt vele munkája, mégis. Nézzétek meg a honlapot, hátha valakinek szüksége van ilyesmi dologra! Minden esetre tartsátok észben őket ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni