2011. október 27., csütörtök

Az év utolsó nagy kertészkedése

És tényleg... Bár a két nap alatt nem sikerül befejeznem, mert nagyon de nagyon megszenvedtem a rózsabokrok kiásásával, ami rengeteg időt elvett. Meg akartam menteni őket, én a kis naív, de apósom majd' mindegyiknél nemlegesen rázta a fejét, hogy 'ez biza kuka'. A legviccesebb azok volt, amikor a földből kiállt egy szál vékonyka kis rózsaszár, és a föld alatt hatalmas monstrumként és betonkemény gyökérgumóként végződött.
Arról meséltem, hogy az előző tulajdonos, egy tüneményes hölgy, már onnantól megengedte, hogy tegyünk-vegyünk a ház körül, mikor aláírtuk a szerződést de még hol volt akkor kifizetve a ház teljesen... így nekiálltunk az udvarnak, mert ami ott volt.... házhoz nem nyúltunk természetesen, mert hát ugye még nem a miénk volt, de az udvarral nem ártottunk senkinek, ha még sem kaptunk volna hitelt, max jót tettünk volna Marikával :)
Az előkert így nézett ki vala:


3 nagy fenyővel, és nem értem logikáját-összevissza ültetett rózsabokrokkal, háttérben még az a 2 nagy bitang ecetfa meg valamilyen bokor is látszik, ami egyébként tökéletes élőhelye volt az undorító fehér tetveknek. Ellenük folyó harcom tavasszal folyt.köv., nem tudom hány adag permetlé szükségeltetik még a kiirtásukhoz.
Ide terveztem/tervezem a virág oázisomat, ahol kiélhetem a kertészkedés virág részének mániáját. Hátul, ahol majd szép zöld füvünk lesz, maradjon hely focizásnak és egyébnek, nem akarom a gyerekeknek állandóan a "vigyázz a virágokra" című mondatot elrikácskolni napjában 60x.
Első felvonásként kivágták a fiúk a két fenyőt, harmadikat-amely bal oldalon lóg bele a képbe- nem sikerült, de nem is baj, mert így lett egy félig árnyékos kert rész. Gazt irtottam és bokrot vágtam, majd az egyik fenyő alján már részben kialakított emelkedőből próbáltam valami sziklakert félét alkotni.

Férjem nagymamája rengeteg virágtövet adott nekem, és a hagymásakat is most kell elültetni, mert bár most tényleg a hátam közepére kívántam az ásást és a kertészkedést-van mit csinálni a házon- tudtam, hogy nagyon de nagyon bántam volna tavasszal, hogy nekem nem bújnak elő a virágok, pedig megtehetnék...

Szóval miután sikerült 2 rózsatövet megmenteni-látszódtak a gyökér szálak-és átültetni, a többit ami útban volt kidobni, és azokat, amelyeket hagytunk a helyén, megnyírni, kezdett kialakulni a kép. Apósomtól tanulom a kertészkedést, és az alábbiakat tanultam meg a rózsákról:
- amikor elnyílik a virág, alulról a kb 3. levél-szár csatlakozásnál ferdén kell levágni a szárát, de a ferde rész ne a levél-tő felé mutasson, mert ráfolyik a víz, megáll ott és jó kis táptalaj a gombáknak
- egy rózsatő max 2, esetleg 3 szálból álljon csak
-földből kinövő nagyon halovány zöld hajtások a vadhajtások, nyissz neki.
- ha egy rózsának a szárán annyi tüske van már, hogy szinte csak tüske az egész, az már elfásult, kidobni kell.
- az a jó rózsa, amely ha elnyílóban van és picit megrázzuk a  virág fejénél, még akkor is fennmaradnak a szirmok.

Ezután próbáltam kialakítani egy koncepciót, műanyag szegéllyel elválasztva az ágyást az egyéb föld-résztől. Sajna a szegély elfogyott, még venni kell és a munkások le is hurrogták, hogy tönkre megy hamar. Mondtam nekik, ha már nem kell költeni másra, veszek szebbet, strapabíróbbat és drágábbat, addig jó lesz.


Ez egyik oldalra került 2 rózsabokor, mellett a már meglévő babarózsa (imádom), ültettem 3 krizantém bokrot, a két kicsinek is hagyva annyit helyet, hogy ha olyan szép nagyra megnőnek, mint a fehér. A sárga egyébként 150 ftos megmentett növény a Bauhausból, amiről már beszéltem. Igazán semmi baja nem volt, kicsit barna volt a szirmok széle. Ja és a sarkán a megmentett Berkenye bokor 150 ft-ért szintén :) Képzeljétek el az ágyást, hoyg beszórtam mulccsal és mellette ott van a szép, zöld fű.

A fenyőfa szárától pont nem látszik, de a fa alá beültettem 4 hortenzia tövet, mellett azok régi rózsák, nem bolygattuk őket, csak megnyírtuk, sokkal szellősebb így. A hortenziák közül 3 ilyen "Ments meg!" növény, vagy megmarad vagy nem. Max veszünk frisset tavasszal, ill. júliusban lehet szaporítani. Ezek a kis tövek egy 4 év alatt olyan de olyan naggyá növik ki magukat, szóval nem kell sokat várni a Hortenzia rengetegemre <3
A sziklakert oldalán lehet, hogy hagyom azt a rózsabokrot. Magába a sziklakertbe felülre egyébként krókuszokat ültettem, az első virág, már februárban! A hortenziák után a kerítés előtt egy csokorba tulipánok és jácintok fognak előbújni, utána pedig a mamától kapott fehér és rózsaszín tubarózsák, azt hiszem 4 bokor.


Ez pont a másik oldalról van, ahol az autónk is fog állni. Látszik jobb oldalon, hogy bár fel van ásva, de elfogyott a zöld szegély, így nem tudtam olyan szépen megcsinálni. Oda kettő, neve-nincs virágtövet kaptam, egy 1m magasra megnövő rózsaszínt és valami kék virágút :)


És végül, de nem utolsó sorban, a nagy üres hátsó kerítés mellé ültettem át két nagy bokornak valót (ill.  majd csak lesznek nagyok! Ezzel takarnak minket a szomszédok kíváncsi pillantásai elől, ha már nem sikerül másik kerítést csinálnia a hátsó szomszédnak..ami magában takarna. Úgy gondolom, a beléjük lövött/dobott focilabda és gyereksereg sem fog nekik ártani, ha kicsit megnőnek :D.


Még nem nyerném el az Év kertje díját, tudom. Viszont sokat változtam azon a téren, hogy nem akarok mindent azonnal. Ha fogadnék kertészt, egy pár nap alatt olyan kertet rittyentene, hogy megszólalna, de itt maga a folyamat is a lényeg, hogy elültetem, látom, hogy előbújik, nevelgetem és utána élvezem a szépségét. Sőt, egy igazi kert szerintem évek alatt alakul ki, nem pár hónap alatt. Mondjuk egy 5 év múlva már biztos gyönyörű, rendezett kerttel büszkélkedhetek, az pedig nagyon gyorsan itt lesz! 

Végszóként, egy tanács tőlem, még zöldfülü kertésztől. Szerintem merjetek kísérletezni! Idény nyáron mindent később ültettem, mint kellett volna, így volt, hogy a gyönyörű színes virágom (aminek még a bimbója és gyönyörű) májustól-augusztusig tartó virágzás helyett, augusztustól-októberig virágzott, simán bírta az enyhe fagyokat is!Így lett egy igazán színes virág, amit ősszel is élvezhetek. Jövőre direkt így fogom elültetni megint, csúsztatással :).
Kerti előzményekről még itt és itt

(természetesen a lenyesett virágot és kiszedett gazt és füvet, amit láttatok a képen, nem hagyom ott tavaszig :)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni