2011. október 20., csütörtök

Bútorápolás

Nagymamám szokott nekem hozni újságcikkeket valami kis kerületi lapból vagy hasonlóból: recepttel kapcsolatos, természetes anyagok felhasználása háztartásban-bárhol, gyerekekkel-gyerekneveléssel kapcsolatos érdekességek, stb stb, szóval amikor beszélgetünk valamikről és ehhez kapcsolódik egy-egy cikk.
Így szól a bútorápoláshoz szóló tippek, ami írást tegnap nyomott a kezembe:


"A régi bútorok lakk-vagy festékrétegén gyakran jelennek meg apró karcolások, sérülések. Ezeket a sérüléseket egyszerűen el lehet tüntetni, ha egy darabka zsírkrétát, aminek a színe megegyezik a bútoréval, egy hajszárító segítségével megmelegítünk. Az olvadt zsírkrétát egy papíron keresztül fogjuk meg, hogy meg ne égesse a kezünket. Ezzel kenjük át a sérült területet, várjunk, amíg megszilárdul. Ezután egy nagyon finom polírozóval már átdörzsölhetjük a felületet, hogy újra csillogjon a bútor. Ha nem túl mély a sérülés, megfelelő árnyalatú cipőpasztával is próbálkozhatunk. Ha víz ömlött a fára, és foltot hagyott, dörzsöljük be fogkrémmel, majd egy puha ronggyal töröljük át. Ha a hibákat és a karcolásokat eltüntettük, fényesítsük ki a bútort, így tényleg olyan lesz, mintha nemrég hoztuk volna el az üzletből."


Sőt, ahogy kerestem ide vágó képet az interneten, megtaláltam ugyanazt (lásd fent) ami az újságban is van a cikkhez rakva. És ha már így történt, egy szuper másik cikket találtam, amit az interneten ,ehhez lévő képhez írtak. Arról beszél, hogy ha bútorfelújításról (sérülések) vagy csak ápolásról van szó, a vegyszer és egyéb tartalmú szerek helyett használjunk természetes anyagokat (végülis régen nem volt Prontó csak méhviasz és társai). A felhordó eszköz is legyen természetes, azt mondja, hogy:


"Bútorápolásnál mindenképp természetes alapanyagú textíliát alkalmazzunk, pl. pamutot, gyapjút, vagy az elektrosztatikusság elvén működő műanyag portalanító eszközt, pl. "műanyagtollseprűt". A bútorápolószerek közül részesítsük előnyben a természetes viasz alapanyagú szereket, úgy sem találtak még fel a célnak megfelelőbb anyagokat. Kiváló "bútorápolószer" például a meleg tejbe mártott vászondarabka is.
A bútoron keletkezett karcolások is kezelhetők Világos színű fán lévőt félbevágott mogyoróbéllel, sötét faanyagon keletkezett sérülést dióbéllel dörzsöljük be. A vízfoltokat étolaj és 70 %-os alkohol 1:1 arányú keverékével kezeljük.
A bársonyhuzatot nedves szarvasbőrrel, szálirányban haladva tisztítsuk. A bőrkárpitot cipőkrémmel, tojásfehérjével vagy nyers tejjel kenjük be."



És még egy szuper tipp:



"Egy kisebb edényben, 70 celsius fokra melegített vízfürdőben keverjünk el 50ml jojobaolajat és 5 gramm méhviaszt, majd a keveréket töltsük egy porcelán (vagy hőálló üveg) edénybe, mely lehet akár egy “közönséges” bögre is. Állandó kevergetés mellett adjunk hozzá 10 csepp levendulaolajat. Kihűlés után az így elkészült keverék azonnal használható."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni