2012. január 10., kedd

Komódból konyhaszekrény

Nagyon izgulok, miközben ezeket a sorokat írom, ugyanis készen lett a kis szépségünk, komódból lett a kis csoda, és ezt most megmutatom nektek!
Férjem ötlete alapján, az elmúlt fél évet olyan régi/díszes szekrények/komódok/stb utáni kajtatásával töltöttem, amelybe bele tudjuk képzelni az edényeket. Ennek eredményeként vásároltam meg ezt a komódot, mely már kép alapján elvarázsolt. Gyönyörű a színe is, faragott, méretében tökéletes és még az ára is szuper, íme:


Őt terveztük a konyhaszigetnek, de végül még sem lett az, illetve nem sziget, mert mégiscsak be kellett építeni a  konyhát végig. Attól függetlenül én szigetnek hívom, és ha azt mondom, hogy a kés ott van a konyhaszigetben, erre gondolok :D:D. Na hát mik voltak a tervek? Először is festékkaparás, mert fehérre festettem. A márványlap maradt a bácsinál Zalában, mivel ez volt a feltétele, hogy futárral elküldte nekem. Amint látjátok, ez felül két fiókos, alul pedig AJTÓS egy db POLCCAL. Ccccc ( ez itt a cöcögés :P) de én mondtam, hogy amennyiben lehetséges CSAKIS fiókos szekrényeket akarok a konyhámban.... Itten láthatjátok eredeti valójában, de a polclapot már kiszedtük vala...


Szóval összeültünk apával, és kiötöltük, hogyan fogunk ebből csinálni fiókos szekrényt a GYAKORLATBAN, ugyanis én már azzal a körítéssel mutattam apának a szerzeményemet képen, hogy így és így szeretnék ebből fiókos szekrényt csinálni. Az odáig teljesen stimmelt, hogy az ajtó lapokat (az eredetit), összefogatjuk valahogy, és ha becsukva van, olyan mintha simán be lenne csukva két ajtó, máskülönben ez egy fiók előlap, amit pl az ikeában lehet kapni (de ez fa, s faragott és és és :)) (meg a felső két fiók maradt fiók persze).
Aztán én már kitaláltam, hogy (szintén) ikeában kapható fiókbelsők szabadon válaszhatóak, és veszünk olyat, azt beszereljük, és tádááám.
A komód maga pontyosan 1m széles, belül 96cm széles, de mivel elől (képen láthatjátok) az ajtók mellett van egy függőleges díszléc-szerűség (tehát nem az oldallapjához kapcsolódtak az ajtók), így csak egy 80cm-es nyílás van neki. Hmmm... így a 80-as alsószekrény vázhoz (ikea) való fiókok pont jók. Apa kitalálta, hogy csinálja meg a belső bővítést, hogy a fiókokat be lehessen szerelni, így:

felülről

elölről, bocsi rossz kép, de nincs másik, szemléltetésre jóóó :)
Tehát bevágott egy "u" alakú fa vázat, amelyre szerelte a fiókokat. Ha kinyitjuk az (ajtós) fiókot, akkor ezzel kihúzzuk az alsó fiókot is. Belül pedig ki tudjuk nyitni a felső fiókot is ( a rendszer ötlete az ikeaé továbbra is, mi csak átültettük a komódunkba :P).

alsó fiók

felső-belső fiók

eredeti fiókocskák
Na és persze a jól ismert taktikánk alapján, miszerint az ikea FYND-ből vásárolunk be mindig maradék bútorlapokból, "körbe"építettük, hogy szervesen kapcsolódjon a másik szekrényhez, és a bal oldalán pedig le kellett zárni, mivel egy 5 cm hijján nem 60 cm mély, ami a pultnak viszont kellett. Méghozzá a ramsjö (olyan a bútorlap színe, mintha kézzel festve lenne, nem "sima" fehér) típusú konyhabútorlapból hozott haza férjecském, ami pont nagyon jól megy a kézzel festett egyedünkhöz. ( a belsejét DIREKT nem festettem le mert ott nem érdekel milyen színű és most erre még nem volt energiám....majd egyszer... így ne zavarjon senkit, hogy lefolyik a festék a fiók oldalán, az csak akkor látszik, ha kihúzzuk és direkt odanézünk oldalrl. A régi szekrényeket régen sem festették le belülről, csak elölről, ami látszódott.)

lábazatot is kap majd, mikor a többi elem is, egyszerre...

a levágott pult szélére rakunk "matricát", hogy ne a közepe látszódjon (élzárót, akarom mondani)

itt még ki kell nyomni akrillal bal oldalon..
A gázfőzőlapot is e fölé vágtuk be a pultba, és teljesen jól használható az alatta lévő fiók is, mivel a főzőlap alja sima, nem lóg be csak 1cm-t és különben sem késeket tartok abban a fiókban. Aztán kapott új lábakat, hogy egy magasságban legyen a többi szekrénnyel ( a pogácsa lábakat pedig elraktam majd egy másik projektünkhöz).
Az üveg fogantyúk a bútortunningból vannak , a réz fogantyúk pedig ennek a felső kis fiókoknak az eredetije. Az egész konyhában ezt az üveg fogantyút és az eredeti réz fogantyúkat fogom variálni, ugyanis a népi komódomnak is ilyen fogantyúi vannak, ahol a felső két kisfiókét szintén lecserélem üvegre, alsókon marad a réz, és akkor még lesz 2 réz fogantyúm a másik ajtólapokra a másik konyhaszekrények valamelyikén (amit már tudok melyik lesz, de majd úgyis megmutatom). Nekem nagyon tetszik így, hogy az eredeti régi fogantyúkat is fel tudom használni, és nem mondjuk vásárolok (nem is találtam ehhez hasonló gyönyörű darabot, teszem hozzááá).




Annyira büszke vagyok magunka, igazi csapatmunka volt, megint. Apával csak vigyorogtunk mint a tejbetök mert szerintünk nagyon szép lett. És nem mondom, kellett idő, míg megérett a dolog és eljutottunk idáig, mert lépésről lépésre kellett kitalálni minden egyes részletét, hogy hogyan legyen. Azt hiszem a kandallónk volt még egy nagy lökés- főleg neki- hogy igenis, meg-fogjuk-tudni-csinálni :)

A gyakorlatban is nagyon jól működik ez a megoldásunk :)

KIEGÉSZÍTÉS: eljött az a bizonyos idő, és foglalkoztam még vele:
http://www.edes-oko-otthon.com/2012/09/butorfestes-es-en.html

30 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper!!!! Szép lett, egyedi, és sokkal klasszabb, mint egy készen vásárolt!!!! Nagyon ügyesek vagytok!!!
    A fogantyúk külön gyönyörűség! Csak a pogácsalábat sajnálom, olyan cukik:P

    VálaszTörlés
  2. cukiság ide vagy oda ha egyszer úgy alacsony. :P Na meg a lábazat úgyis eltakarná ott cukisodhatna a sötétben :D máskülönben a magasság különbség miatt lehetne saját ételcsúszdánk, mint a mekinek, a vágódeszkáról rögtön csúsznának az edénybe a hozzávalók :D

    VálaszTörlés
  3. Látod, még jó is lenne?! :PPPPP De tudom, hogy a lábazat eltakarná:((( Na de ne vonja el a pogácsaláb a lényegről a figyelmet!!!!! Csodás a szekrény!!!! :)

    VálaszTörlés
  4. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
    köszimöszi :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ötlet, tök jó a koncepció, nagyon jól néz ki, éppen ezért nem értem az "eredeti fiókocskák" képen a festék lefolyásokat a fiók oldalán, meg azt, hogy az eredeti ajtók teteje miért maradt zöld.
    Nekem így kicsit összeacsapott hatása van, és nem az amatőrséggel van bajom, mert pont nem ez a nehéz benne.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Mert nem volt kedvem belül is lefesteni :) ha még azt is lefestettem volna, "sosem" szárad meg és valamibe kellett már pakolni. Egyébként az eredeti színét tekintve is, ott (és máshol is belül) lefolyik a zöld, belül még egy db régi szekrényünket sem láttam még lefestve... ha csak nem nem - igazi fából készült, de az meg nem festve van, ugye.
    A bejegyzés témája pedig a koncepci volt, nem a festés hogyanja és azt még nekem is tanulnom kell-mert aki már valaha is festett le régi szekrényt, hogy előtte ősrégi zománcfestéket kellett eltávolítani (hozzáteszem, vagy 5x átfestettem, közben csiszoltam és még MINDIG átütött a zöld valahogy...) tudja, hogy PONT a festés a nehéz benne...:) AMÍG bele nem vágtam, én sem gondoltam volna.
    Egyre jobban fog menni nekem is, én tudom ;)

    Köszönjük a dicséretet is!

    VálaszTörlés
  8. Noraletta, köszi neked is :)

    VálaszTörlés
  9. szeretem ezt a műfajt, még a fiók kialakítása is jó , de a végeredmény nem. A láb elrontotta az arányt , valahogy nem jó az oldallap , az egész megerőszakolt és ahogy előttem írták összecsapott hatása van. Sajnálom azt a csinos zöld szekrénykét : (

    VálaszTörlés
  10. Noraletta, nem én töröltem a hsz-dat, nem tudom hova tűnt... :( pedig kedveset írtál :/ :)

    VálaszTörlés
  11. Most ide írok, mert láttam a face-en a dolgokat, itt meg lesz a hsz-em később is :-)
    Fanni, amit csináltatok tök jó!

    A végeredmény IS tök jó.

    Kedves, bájos elem (lesz) egy "sablon" Ikea konyhában egy belegyógyított öreg szekrény! A fiók kialakítása külön csavar, ami abszolút nyerő ötlet, és jó a kivitelezése is. Kíváncsi lennék, ki hogyan oldotta volna meg a középen felnyíló ajtószárnyak fiókosítását! Van ebben munka, fifika, rafináltság. Értékelendő! És tiszteletben tartandó.
    Nem tökély a festés? Van ez így. Egyrészt ha kedved van, korrigálhatod, másrészt nagyon jó azt látni majd egyszer, ha erre visszatekintesz, hogy honnan-hová jutottál.
    Én sem bíztam volna szakemberre (ez mekkora marhaság...) hiszen a saját örömünkre alkotunk, és nem vagyunk profik. Aki csinálja, az nem pofázik bele, mert tudja, milyen meló megcsinálni. (egy hülye szürke kisszekrénnyel szívok 3. hete, különböző dolgok miatt)

    A festés külön "tudomány" ;-) ecsettel megfolyik, szórással még a fal is olyan lesz és nem feltétlenül egyenletes, ha nem vagy gyakorlott.
    Nem könnyű, de vállalható, mindenképp. És Te ezt teszed, vállalod, büszke lehetsz rá - ez egy szerethető bútor. Legközelebb trükközöl majd a fotókkal is :-) (amennyiben érdekel a kis kritikusok véleménye)

    Bírom a komódkonyhád! Szeretettel Lina

    VálaszTörlés
  12. WOW!
    Jó volt az eredeti is, de a csapat munka végeredményeis nagyon tetszik.
    Nagyon ügyesek vagytok

    VálaszTörlés
  13. Lina, nagyon nagyon nagyon köszönöm ezt a kis összefoglalót :)

    kiscsillag, köszönjük szépen :)

    VálaszTörlés
  14. Szia nagyon tetszik! Bájos és praktikus, egyszóval imádnivaló.:-)

    Nagyon tetszik a padlód is. Bár szorgalmasan visszaolvastam a blogod, erről nem találtam bejegyzést. Elárulod, hogy végül hogyan döntöttetek? Ez laminált vagy rendes fa?

    Szép napot!
    Zsófi

    VálaszTörlés
  15. Ügyes vagy Fanni. Nekem is nagyon tetszik a végeredmény. Bárcsak én is ilyen ügyi lennék.

    VálaszTörlés
  16. Szia Zsófi!

    Igen, még nem írtam róla, de tervezem, mert végül a fürdőben-mosókonyhában és előszobában sem fa padló lett...
    Tehát ez egy fózolt, "egyel jobb" minőségű laminált parketta. Az illesztéseknél, tehát mielőtt összepattintotta férjem kent rá úgy nevezett parketta szilikont, ez ne ragasztó, mert ugyanúgy szét lehet szedni ha arról van szó, hanem hasonló a szilóhoz.
    A nedvesség/víz a két laminált parketta közé bejutva, ALULRÓL teszi tönkre ezeket a parkettákat, nem felülről, így ezzel a fúgázással ezt ki is küszöböltük :) (nem látszik, színtelen és nem lesz nagyobb rés vagy távolság a két padló lap között).

    Ha nincs pénzetek igazi padlóra (igazi fa padlóra) akkor fózoltat vegyetek mindenképp ég és föld a sima lamináltnál! Azóta érzem ezt, hogy a sima után van nekünk ez a fózolt. :)

    Köszönjük nagyon a szekrény dicséretet is <3

    VálaszTörlés
  17. Fanni, köszönöm a hasznos információkat és nagyon várom a padlós bejegyzést.:-)
    Zsófi

    VálaszTörlés
  18. Klára, ne hülyéskedj már, hogy pont TE ne lennél ügyes.... (varrás, hmm? ) :)

    VálaszTörlés
  19. Fanni, drága vagy. A varrásban, az meglehet. De nem mernék belefogni ilyesmibe. Még a kerítést sem bírtam rendesen lefesteni. De örülök, hogy Te felrakod a saját DIY dolgaidat, mert ebből merítek erőt. T.i. lambériát szeretnék újrafesteni, meg van egy sima bútorlapból készült fiókos komód, azt kellene újravarázsolni. Na és a fotel felújítása, amit Emi-vel együtt terveztünk megvalósítani.
    Summa summarum. Folytasd csak nyugodtan, ne engedjed, hogy negatív energiákkal ostromoljanak bizonyos emberek.

    VálaszTörlés
  20. Okéé :) de akkor te is/sem ;)

    VálaszTörlés
  21. Kedves Fanni!
    Nagyon hasonló az ízlésünk és tetszik a blogod. Érdekelne, hogy nálatok hogy engedték a gáztűzhelyet nyitott térben? Nekünk azt mondta a gázos fickó, hogy csak ajtóval zárható konyhában engedik, "amerikaiban" nem,ami megint egy idióta szabály, de ez van.Nálatok nem volt ilyen gond?
    Köszönettel és üdvözlettel:
    Kovács Csilla

    VálaszTörlés
  22. Szia!

    Örülök, hoy idetaláltál :)
    Az az igazság, nekünk itt volt ez a gáztüzhely, ill a gáz maga, szóval nem változtattunk semmit. Viszont nagyon szigorúan veszik azt, hogy ha van szagelszívó, kell egy szellőzőnyílás a falon, vagy ablakon-ami lehet szigetelt is, tehát nem arról a régi fajta porcelán rácsról van szó.
    Az építész férjem nem is érti a logikáját annak, hogy pont egy tök zárt helyiségbe lehet gáztűzhelyet rakni, ahol nagyobb eséllyel szívja el a levegőt a gáz. Főleg ha van szagelszívó...

    VálaszTörlés
  23. Szia! Köszönöm a választ, hát az biztos, hogy logikát nem szabad keresni ezekben a szabványokban, főleg mióta az EU határozza meg őket sajnos egyáltalán nem életszerűek. Nekem a hajam áll égnek az ilyesmitől. Csak arra jók, hogy az ember kijátssza őket ahogy tudja, ha nem tud milliókat csak erre költeni. További sok sikert kívánok: Cs

    VálaszTörlés
  24. így van, eu-s pályára készültem de a végére teljesen megutáltam. Most már nem támogatom az eu-t vagyis legalább nem MINDENBEN kéne szögegyenest mindent követni.
    Ha csak a tojásra gondolok.... a végén jakuzzi meg hasonlók kellenek a csirkéknek az ólba...

    VálaszTörlés
  25. Kedves Fanni!

    Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, több okból is:
    1. A fiókossá alakított ónémet komód egész egyszerűen zseniális (az ötlet és a kivitelezés is). Én egy polcos konyhaszekrény fiókossá alakításán gondolkodom egy ideje, de a technikai kivitelezésre nem jöttem rá. Nem is gondolkodom tovább, köszönöm az ötletet.
    Olyan szép így, hogy meghagytad a régi fiókfogantyúkat is.

    (Nyáron festettem le a barna kerti padunkat fehérre és döbbenten rá az alapozó fontosságára, miután az ÖTÖDIK rétegen is átlátszott a barna pác.
    Ecsettel festettem és tiszta, száraz festőhengerrel mentem rajta végig, így eltűntek az ecsetnyomok.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen!:)
      Jó,hogy ìrtal ide mert elfelejtettem ide is berakni higy nyáron mit dolgoztam vele tovább :)

      http://www.edes-oko-otthon.com/2012/09/butorfestes-es-en.html

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni