2011. július 13., szerda

Konyha I.

Végre, valami házzal és átalakítással is kapcsolatos bejegyzés is, mi? Még mindig csak tervek, és még egy ideig fogjátok a dillemáinkat olvasgatni. De milyen jó lesz majd utána visszanézni meg összehasonlítani, végül mi sült ki belőle. A másik, ami miatt rengeteg a variáció, hogy időt akarok hagyni magunknak. Nem 2 évre költözünk ide, hanem min 25-re. Nagyon jónak tartom, hogy úgy vágunk bele ilyen nagy projektbe, hogy 4 évet leéltünk egy lakásban ebből 2.5-t gyerekkel. Rengeteget változtak az igények, megláttuk mi nekünk a kényelmes, a szép, a PRAKTIKUS, és utóbbi főleg a gyerek miatt. Mert szeretem a dizájnosat, a színeket, az anyagokat, szeretek díszíteni stb, de olyan bútort/anyagot/felületet/kiegészítőt/stb  nem fogunk használni, ami miatt állandóan retteghetek, hogy életveszélyes (itt most a nagyon végletes dolgokról beszélek, mint üveg korlát, üvegfal, nagyon hegyes izék, díszítésnek páncélos katona a folyosóra kezébe egy nagy bárdal...) és nem akarok a gyerekek seggében lenni állandóan, hogy "ne nyúlj oda, ne futkossál, ne érj hozzá-és társai", mert néhány éven belül garantáltan megutálnak.
  A konyha az egyik legfontosabb helye a háznak-nekem. Sokat főzök (nem csak egyszerre, de gyakoriság szerint is), szinte minden hónapban van nálunk vendégeskedés, közös készítős dolgainkat is ott visszük véghez. A konyhám ezért legyen nagy amennyire lehet, rengeteg pakolóhellyel. Eddigi házainkba (amiket majdnem megvettünk),mindig megálmodtam a konyhát, de most kivártam a biztosat. Nagyjából volt elképzelésem.

Háztól, konyha nagyságtól függetlenül viszont már egy ideje vannak elveim vagy elképzeléseim, mit szeretnék, vagy mit nem szeretnék:
-alsó szekrények helyett, jó nagy fiókokat. Ezen belül valami fedőtartót külön, mert minden alkalommal agyvérzést kapok, hogy nem lehet normálisan bepakolni a fedőktől és hogy állandóan keresnem kell a fedőket. Egyébként is jó sok rakodó térre lesz szükségem, de mindezt úgy szeretném megoldani, hogy ne tűnjön zsúfoltnak és raktárnak a konyha.
-mosogató kerámia vagy gránit. Ezeket sokkal könnyebb tisztán tartani tapasztalataim szerint. Ezen kívül csakis egytálcás, nem kéttálcás, de nem is egy-tálcás és csöpögtetős. Az az illúzióm van, hogy így rögtön el is rakjuk azokat az edényeket, amelyeket nem mosogatógéppel mostunk el. És különben is kevesebb helyet foglal a pultból.
szemetes: min két féle a mosogató alatt az egyéb szemétnek, és a kaja maradékos-hámozós stb szemétnek, mert az megy a komposztba. A papírt elégetjük a kazánban, a műanyagot, üveget, fémet is külön gyűjtjük, úgyhogy lehet, hogy lesz 4 kicsi, max sűrűbben kell üríteni.
felső szekrények: semmiképp sem szeretnék nyitott polcokat, mert nagyon porosodik
hűtő: két szárnyú és nem fehér. Majd nemsokára írok egy bejegyzést, milyen lefagyaszhatós dolgokat szoktam gyártani (és sűrűn teszem a rohanós napokra gondolva), ezért kell a sok fagyasztó tér. Mindenképpen A+-s de már láttunk A++-sat is! Gondolkoztam azon, hogy egyszárnyú és egy fagyasztó szekrényke a kamrában vagy a külön kis házban, de nem jó. Nem fogok kijárni rá, ill minden alkalommal anyázok, hogy nem kéznél van rögtön a kaja.
száraz ételnek: most nagyon mély és magas kamra szekrényünk van, de alacsony termetemnek és ezáltal rövidebb kezeimnek köszönhetően nehezen nyúlok be a mélyére. Pár helyen láttam, többek között ikeában is a kamra fiókot, ugyanúgy mély, de oldalról látszódik a tartalma, ezáltal két oldalról szépen átlátható (és nem járok úgy, hogy megveszem a 6.csomag mazsolát mondjuk, mert az első öt elbújt). A mosókonyha-kamra helyiségben majd a polcon lesz helye a krumplinak, hagymának, liszt utánpótlásnak stb, a befőtteimet és lekvárjaimnak és egyéb befőzéseimnek szerintem meg a kisházban szorítok helyet (mert minden évben főzök be lekvárt, stb..)
főzőlap: csakis gázos, megutáltam az elektromost. A másik fontos dolog ezzel kapcsolatban (és ez meg is nehezíti a dolgokat elhelyezésileg), hogy úgy helyezkedjen el, ne legyen minden és mindenki a hátam megett, amikor főzök. Szóval ne úgy fal mellett, rá akarok látni a nappalira, a játszószobára, úgy a tár nagy részére, lehessen mellett mással nyugodtan beszélgetni, tudjak normálisan kommunikálni a gyerekeimmel miközben mondjuk leckét írnak vagy csak rajzolnak vagy akármit csinálnak,  miközben főzök.
mikró: semmiképp sem kell! helyette rászánok picit többet a sütőre, de az olyan lesz, amiben van melegítő funkció és nem mikrohullámal. Illetve marad a hagyományos,edénybe, gázon megmelegítés :) Attól függ mennyi időm van éppen :)

Nem utolsó szempont az a szabály, hogy milyen sorrendben helyezzük el a részleteket, funkciójukat tekintve. Mikor a lakber suliban tanultuk ezt a sorrendet, csak legyintettem magamban ( á ez hülyeség, úgy rakom ahogy akarom-tetszik-különben is. Persze rá fél évre amikor férjhez mentem és beköltöztünk az első kis lakásunkba és elkezdtem használni önálló konyhámat, rájöttem, mégiscsak hasznos a sorrend. Hála égnek kész konyhát kaptunk ill csak a színt és burkolatot kellett kiválasztani, járt konyha gépestül mindenestül a lakáshoz.


Szeretnék egy nagyobb pult felületet, valahol a központibb részen, ahol lehet körbe ülni is, nem enni, hanem amíg én ott tevékenykedek, lehessen ott más is. Ez lenne a klasszikus konyhasziget, de majd meglátom mi valósul meg belőle.
Addig is néhány konyhás kép, a több ezerből, amiket már akkor gyűjtöttem mikor még híre sem hamva sem volt a ház-projektnek.

fotók: google, mindenféle kulcsszavakat beírva

2 megjegyzés:

  1. Szépek, édesek a Konyhák amiket gyűjtöttél! Várom a megvalósulást:))

    VálaszTörlés
  2. Köszi, hát még én :) főleg, hogy azóta belevágtunk ebbe a "régi szekrény felújít konyhába" dolognak :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni