2011. július 13., szerda

Konyha II.

A konyhával kapcsolatban jó pár bejegyzésem gondolatom lesz, mivel ahogy a Konyha I.-ben írtam, ez az egyik legfontosabb helyiség a házban-számomra.
Ugye, hogyan is nézzen ki ez a konyha? Úgy értem alaprajzilag, szekrény és egyéb elhelyezésileg? Említettem, hogy be kell tartani a sorrendet: tehát előveszem a kaját (kamra, hűtő, kamra-szekrény), előkészítem-megmosom (némi pult és mosogató), feldolgozom (pult, pult, pult) és megfőzöm, megsütöm akármi (főzőlap, sütő).
Az első kettővel még nem is volt gondom, hova tegyem, magától értetődő volt. Viszont a sütő, a főzőlap és az egyéb pult. Azért problémás, mert egyébként tök egyértelmű lenne, hogy egy konyhasziget szerűségbe ill tetején lenne a főzőlap, csak éppen ragaszkodásom a gázhoz okoz némi gondot itthon kisHazánkban (nem,nem mondok le a gázos főzőlapról, inkább megoldást keresek..). Szóval gázvezetéket nem lehet úgy elvezetni egy konyhaszigetbe, hogy az ne látszódjon. Felvettetek nekem ilyen megoldást, hogy jöjjön le egy cső a konyhasziget másik oldalán (fúúúj), mert földbe nem lehet vezetni, hogy ne látszódjon, csak süllyesztve, ami azt jelenti, hogy egy "szál" padló helyett ilyen rács van, mint az elfolyó, de félő, hogy berobban. És ha még ebbe is belekötne valaki (gázos), lekötnek a gázról, amíg át nem alakítom. Nem kockáztatok.
Először is mutatok egy eredeti alaprajzot a házról:

 Jobbról balra haladva és felülről lefelé:
Ott van egy lépcső félig beépített terasszal vagy verandával, rögtön szemben a bejárati ajtó. Beérünk a hatalmas előszobába. Onnan egyenesen tovább menve egy ajtón keresztül jutunk a konyhába. Konyhából mehetünk a fürdőbe, és egy kamrába, ill kifelé a hátsó teraszon át az udvarra. (tehát a legközépsőbb négyzet a konyha, így szemből nézve pedig tőle balra a fürdő, alatta a kamra és a pince-padlás járós helyiség (annak most kívülről van ajtaja).
Most csak a konyhai átalakítást mesélem el, tehát a konyha marad konyha (és étkező), a fürdőbe vezető ajtó le lesz zárva, ill befalazva, mert van még egy ajtó a másik szobából (bal oldal nagy szoba,bal felső sarokban). A mostani kamra fala ki lesz verve, ezzel nagyobbá téve a konyhát. A mögötte lévő helyiségben van a lejárat a pincébe és feljárat a padlásra. Ezeket szépen megcsináljuk (új lépcsők stb), az ajtó helyét befalazzuk, ami az udvarra vezet, és nyitunk egy másik ajtót a konyha felől. Itt lesz a mosókonyhám, szennyestárolás, egy mosogatótálca, szekrénykével (mert rengeteget mosok kézzel), és egy nagy polc tele mindenféle tárolni való dologgal (amiből spájzolni szoktunk, hogy ne kelljen sűrűn boltba járni).
Hála Égnek van egy hatalmas ablak az udvar felé, ez látszik is a rajzon: a hátsó terasz felöli falon a bal oldali téglalap, és itt marad a kijárat a teraszra is (aminek mellesleg csak az egyik lépcsőjét fogjunk meghagyni, körbe lesz építve).
Variációk egy témára:

Ez lenne a legszuperebb és kényelmesebb konyha. (most látom, rossz helyre rajzolta a Férj a mosogatót, azt egy elemmel odébb képzelem). Látjátok a H jelzésű dolgot, az a hűtő. Szuper kétajtós hűtő. Mellette a K nevű egy kamra polc (ennek a kettőnek elfoglalt helye volt az anno kamra), utána egy 60-as pult, alatta a mosogatógéppel, mellette a mosogató tálca, alatta szemetes tárolós hellyel, és a végén még egy 60-as pult, alatta szekrény (fiókos). Vele szemben merőlegesen (ahol a fürdő ajtó is volt) van az S nevű dolog, ez a magasított beépített sütőm. Ez alatt-fölött lévő fiókokban csupa sütéssel kapcsolatos dolgokat akarok tárolni, mert nagyüzemben megy a torta és sütit sütés itthon, ezért kismillió formám, muffin papírom, marcipánom, ételfestékem, tepsim stb van. Mellette olyan szekrényt képzelek el, aminek a felső része üveges, alsó fiókos, de a kettő között nincs 60centi hely, mert oda tényleg csak pakolni akarok;kvázi a felső szekrény leér a pultig, mint ezen a képen:
 
bal oldalt látszik a "teli" felső szekrény
És vele szemben a hőn áhított konyhaszekrény, rajta a gázos! főzőlapommal. Ez alatt is hatalmas fiókok, és az egyik végén egy kis kiálló pult rész, hogy lehessen odaülni.
Igen ám, de az a gázvezeték dolog. Szóval jött ez a variáció:
Lehet mondani, hogy hét ez tök szuper, és még a gázelvezetés is megoldva, de (elsőnek én is ujjongtam, amikor kiötöltem), ha bejövök az udvarról és be akarok menni a mosókonyhába, vagy onnan ki (ami sűrűn fog előfordulni, lévén, hogy onnan viszem ki teregetni a frissen mosott ruhát, ezt pedig elég gyakran teszem, ill a virágátültetős és egyéb piszkos dolgaimat is ott akarom véghez vinni, ha nem az udvaron valamiért) hatalmasat kell kerülnöm az L alakű főzőlapos odatoldás miatt. Azon kívül-bár így képen annyira nem érzékelhető hiába 1:50-hez méretarányos a kép, egy hatalmas űr keletkezik az egybe szekrényem előtt (ahol a sütő is van), mert oda nem lehet semmit tenni, mert közlekedő, de mégis kihasználatlan-arról meg tudjuk, hogy azokat nem szeressem :D.
Volt egyébként még egy variáció, talán ez volt az első (csak sajna se híre se hamva a rajzolt képnek :( ), ahol a sütő a mosogató tálca után lenne (közte 30 centi pult) és az a főzőlapos-pultos izé párhuzamosan a mosogatóra menne oda a sarokra. Na ez már végképp kerülősdi, mert az egybe szekrényemhez kilométereket kell menjek főzés közben.

Van ám máris egy ötletem, hogyan tudnám megoldani, hogy a gáz is normálisan legyen elvezetve de konyhasziget is maradjon. Lehet, hogy sokan fognak kinevetni, de első blikkre tetszik az ötletem :D:D:D:D:D:D.
(rajzot pedig később csatolok).
Második variációt alapul véve, minden úgy lenne, ahogy ott meg van rajzolva. A különbség, hogy a főzőlap mellett lenne egy 50cm-s pult rész, utána (egyben vele) egy 90cm-s konyhasziget- féle (aminek aljában csak 60cm széles lenne a fiók, hogy a végén maradjon 30cm-nyi hely odaülni). Kérdés, hogy hogy jutok el egyenes úton mégis a mosókonyhába? Hát úgy, hogy a főzőlap melletti 50cm-s pult lap, egy emelhető pult lap lesz, mint ahogy már boltokban és vendéglőkben is láthattam :) (Alatta persze nincs semmi, mert különben nem tudnék átmenni).
A Férj is támogatta az ötletet, szóval tényleg rajtam áll a dolog, hogy alkalmazom-e :)
A kitalálós munka oroszlán része talán meg van, de még számtalan dolgon rágódom, amihez jól jönne majd néhány ötlet.

fotó: google, alaprajz: saját CorelDrawban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni