2012. március 22., csütörtök

Víz világnapja, 2012

Ha most arra gondolok, hogy víz, egy jó pohár hideg víz jut eszembe, amit mindjárt meg is iszok a csoki után, vagy mivel éppen alig várom a kánikulát, szinte érzem, ahogy a selymes vízben lubickolunk a medencében.
Víz nélkül nem tudnám elképzelni az életemet. Kell a táplálkozásomhoz, kell a mosáshoz-takarításhoz, kell a fűtéshez (valakinek kell a hűtéshez is, na nálam ez max a magamra spriccelt vízpermetben merül ki :P), kell a kreatívkodáshoz, kell a szuper kertemhez (itt a szuper jelzőt megelőlegeztem neki, mivel kinézetére még nem az, de az lesz)!
És hogy sosem legyen belőle hiányunk, vagy legalábbis ennek esélyét csökkentsük, pici porszemként bár, de megpróbáljuk óvni.
Vegyük sorra, mi hogyan:

Beruháztunk egy kerti kútra. Nem kell senkinek sem ecsetelnem, hogy a kúttal való locsolás (medence feltöltés) nem csak környezetvédelem, hanem erős pénztárcakímélés is. Méghozzá a víz visszakerül oda, ahonnan jött, pocsékolásról nem is beszélhetünk :)

Ne öblítsd a wc-t ivóvízzel! A rendszer nálunk félig kész, és a leírásban részletesen ecsetelek mindent, hogy biza pofon egyszerű az egész!

Nem használunk nem egészséges mosószert, mosdásra való dolgokat. Szintén vastagabb lesz tőle a pénztárca. Mindezt tetézi, hogy nálunk még a fent említett szürke víz is ártalmatlan ezáltal.

Bár ennek külön világnapja van, de bizony a nejlonzacskó hosszú lebomlása a vizeket is szennyezheti. Legalább magunktól nem veszünk/kérünk nejlonzacskót, bár valahogy-valakiken keresztül mégis jut hozzánk. Igyekszem a legkevesebbet tartani itthon...

Festékeink vízbázisúak. Így nem szennyezzünk vele semmit.

Remélem sokan tudják, hogy a fáradt étolajat lefolyóba, stb önteni TILOS! Én kezdek visszatérni a sertés zsírra. Méghozzá ez is házi, mert még mindig van a disznóvágásból. A napraforgóolajjal nincs gond, ha hidegen sajtolt és nem ez az agyonfinomított cucc.
(bár még erről nem írtam, de ha van vegyestüzelésű kazánotok, akkor a kazánba el lehet égetni az étolajat forgáccsal összekeverve. Nem olyan hatásos, de gyújtós mellé egész jó.)

Perlátort használunk. Ezzel jelentősen csökkenthető a liter víz/perc fogyasztás. Egyik partneremnél a blogra hivatkozva kedvezménnyel vásárolhattok belőle.(lsd jobb oldalt)

Nem veszünk palackozott vizet, helyette vízszűrő kancsót használunk. Ehhez ajánlom a szuper Ökokuckó boltot :)

Végül, nem kell ecsetelnem, hogy a szelektív hulladékgyűjtés, és a lehető legtöbb szemetelés-vagy másképp mondva- a lehető legtöbb újrafelhasználás csak növeli az esélyét, hogy vizeinket minél több ideig élvezhessük tisztán, és legyen tiszta ivóvizünk.

Használjátok, élvezzétek, vigyázzatok rá!

liveearth.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni