Van nekem egy szuper "Pesto" című könyvem, amelyben pestók, chutneyk, szószok, stb tömkelege van.
A könyvet tavaly kaptam, vagy hogy, mégis most jött el az ideje (ill. az én szabadidőm :D), hogy alkothassak is belőle.
Micsoda remek alkalom erre a karácsony, ugye?!
Szezámmagos pesto
-2 csokor petrezselyem
-1 csokor bazsalikom
-3 fokhagyma gerezd
-40 g szezámmag
-100ml olíva olaj
-1 kiskanál vaj
-50g reszelt parmezán
-só, bors
Ahogy én csináltam:
- reszelt edami sajttal
-1 csokor petrezselyemmel
-vaj nélkül
Ugyanis az eredeti recept kb 200ml-re szól, és én bébi kajás üvegekbe raktam, amelybe az én verzióm ippeg elfért.
Hogyan csináld:
A petrezselymet, bazsalikomot és fokhagymát apróra vágom. Hozzáadom a szezámmagot, sót, borsot, és sajtot. Jól összekeverjük majd hozzáadva az olajat véglegesítjük. Mehet is az üvegbe.
Eltarthatóság:
Azt mondja, jól záródó üvegben, csurig megtöltve olajjal, hűtőben tárolva 3-4 nap. A bazsalikomos pesztónak ugyanez a receptje, csak szezámmag nélkül. Arra, ugyanilyen feltételek mellett 6 hetet mond.
Így szerintem kb 1 hétig lehet tárolni, vagy 2-ig, nem tudom, a szezámmagosban a szezámmagtól lenne kevésbé tartós?
Nagyon gyorsan elkészült, így az sem probléma, ha előző nap kell összedobni gyorsan.
Nekem külön öröm, hogy a bazsalikom és a petrezselyem a kertünkből van <3.
Salátákhoz, sültekhez ajánlják.
...ÉS nagyon finom ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése