2011. szeptember 2., péntek

Lánykoromban

Hol is kezdjem.
Manapság már a "Csináld magad" mozgalmak, az újrahasznosítás, bútortunning, stb stb nagyon népszerű lett. Igen, én sem (a férjemmel) lógok ki a sorból, nálunk is volt és van lesz ilyen "fajta" akció, mert szeretjük.
Mutatni szeretnék viszont néhány dolgot, hogy nekem honnan ered az e fajta szenvedélyem.
(csupán egyetlen képem lesz majd, amit mutatni tudok, mert abban az időben a digitális fotózás nagyon gyerekcipőben, sőt bébicipőben járt, a számítógépről nem is beszélve. Ez az egyetlen kép is egy beszkennelt papír kép :) )
Kb 11 évesen költöztünk ki Szigetszentmiklósra anyámmal és nevelőapámmal. Egy régi paraszt házat vettek, olyan igazi hosszúkásat, félig vályogból, egy szintes, hatalmas telekkel és mellette nyári konyhás-sufnis épülettel.
Fejébe vették, hogy felújítják, de anyám "igazi" parasztházat akart, így pl az akkori modern bútorainkat becserélte régi régi szekrényekre (aban az időben az ember után dobták a régi komódokat, kredenceket stb, akkor ciki volt ez és mindenki a modern bútor után kajtatott-így ingyé volt a becserélés..), a ház kívülről fehér meszelt volt, az ablakok körül paraszt kék csíkkal, régi bontott fa ablakaink voltak és belül is bontott régi ajtók, stb stb.
Új tetőnk lett, mert a ház régebben két részletben épült, és különböző szintű teteje volt. Építettek hozzá plusz két szobát, ez lett a mi szobánk a húgommal. Majd később az öcséimé.
Sokan jártak nálunk anno, akik olvassák a blogot, így ők tanúsíthatják, hogy a tetőn, falazáson, vakoláson, burkoláson kívül MINDENT anyám (és nevelőapám csinált meg). Heteken keresztül ment a hőlégfúvó, hogy az ablakokról és ajtokról leszedje a régi festéket és újat kapjanak-egységes fehéret. Egyedül festette ki a házat belül, mindenhol bézs színű fal volt, de a konyhában paraszt kék és olyan lime zöld (annál kicsit pasztelesebb) egy díszcsíkkal a színek találkozásánál. Nevelőapám saját kezűleg vágott ki fából dísze polc konzolokat. És hát, a legnagyobb meló, amit anyám csinált, a konyhába való bútor:


(hőlégfúvózás ezerrel, csiszolás ezerrel, glettelés ezerrel és újrafestés ezerrel)
Ezen a képen pl még nincs lefestve a mennyezet és a fal. Ez a konyhaszekrény (nem csak ennyi volt, még ugyanennyi mellette felül és alul végig is duplán). olyan régi tipikus nagyi kredencéből készült, amely alsó és felső részből áll de egyben, az ajtókban üvegek voltak. Felül volt ez, ami a képen látható, a másik felső elem simán egy két ajtós polcos szekrény volt. Alul 2db 2ajtós szekrény 2 fiókkal, egyikben polcok az edényeknek, a másikból kivették a  polcot és mosogatószekrény lett belőle. Káááár, hogy nincs az egészről egyben fotó, remélem el tudja mindenki képzelni. A régi "pult" részt levették és kapott a két alsószekrény egyben egy világos barna mosogató pultot.
Az üvegek is kijöttek az ajtókból, helyette anyám kis apró virágos anyagból csinált függönykét, és azokat a díszléceket is ő szabta bele és szögelte vissza. Amint látjátok a felső ablakon a függönyon ott van ugyanaz a virágos minta, sőt ahogy nézzük a képet a "hátunk mögött" a hatalmas konyhaablakon ugyanilyen függöny volt, olyan alulról 1/3-ig. Az ablak a plafonig tartott, méghozzá a felső része ilyen kis ablakrészből állt. Oda most vagy berakott egy polcot anyám, vagy már úgy volt, de ugyanúgy sorakoztak a nagyon színes üvegek, mint itt a képen látható az ablak előtt. Na és persze a bútorfogantyúk. Akkor még ritka volt az ilyen meg egyáltalán a  választék, ez pl az ikeából van. Azt hiszem ma már nem lehet ilyet kapni. A konyhában és folyóson és fürdőben ilyen parasztkék volt aa kőpadló, a szobákban hajópadló volt.

Megmutatom a másik nagy munkát, amit pedig a nevelőapám csinált. Méghozzá nem tudatosan környezetkímélő újrahasznosítás elvén, szimplán spórolásból: a tetőre felhasznált maradék gerendákból, és mivel ezt a két hozzáépített szobát hagyták 3.10 méteres belmagasságúra, ott a tetőt lambériázni kellett, így a maradék lambériát is felhasználva. Lerajzoltam nektek emlékezetből, hogyan nézett ki.

(sajnos a minősége nem túl jó, de remélem látszanak a dolgok, ha kinagyítjátok!)
Tehát 2 gerendát felfúrt a falakra majd erre ráfektetve merőlegesen másik 3-t. A bal oldalon a szintén bal sarokban maradt egy "luk" ide volt támasztva és odaerősítve a létra. Két galériát készített, így a létrák egy db padlásfeljáróhoz való létrák voltak, amelyet csak kettévágott :). A "padlója" a galériának maradék lambériából volt. Ami pedig a legötletesebb szerintem, hogy nem csak korlát volt, hanem könyvespolc és korlát egyben :)

Úgy sajnálom, hogy nincsen több fotóm.
Ott volt még az a nyári konyha is mellette sufnival. Na abból lett egy kis lakáska, egy pici konyhával, fürdővel és egy nagyobb szintén galériás szobával. Lakott ott nálunk sok ismerős, persze ingyen, átmenetileg. Természetesen a konyhabútor ott is régi szekrények felújításából készült.Az ablakok is. Az egy szem (bejárati) ajtó is.

Összefoglalva, én biza "ebben" nőttem fel. Sok példa van előttem, de leginkább az (hogy anyám mindent meg tudott csinálni), hogy bármit lehet, csak akarni kell!

(aki feltenné a kérdést, hogy miért nem megyek haza fotózni, a válasz: eladták anyámék a házat azóta!)

2 megjegyzés:

  1. Hú én emlékszem még milyen gyönyörű volt az a ház és milyen klassz, kuckós szobád volt. Ja! és azután kezdtem el én is mindent gyűjtögetni miután Te megmutattad a DIY dobozodat :)

    VálaszTörlés
  2. Komolyan???? Én inspiráltalak? Jaj de jó :)
    Igen el is felejtettem, hogy a galériámon tényleg a lépcsővel szemben a másik sarokban álltak halomban a dobozaim a telis-tele kincsekkel. Készítős dobozoknak hívom azóta is :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni