2011. december 22., csütörtök

Karácsonyi menü 2011

Van egy olyan sztereótípia vagy nem is tudom, ennek lehet-e nevezni, hogy ha karácsony, akkor mindenki étel és sütimérgezést kap szilveszterre, mert valahogy azt van az emberekben, hogy 3x többet kell megenni, mint a testsúlya. Na, ez nálunk, mindig van, ha összejön a család valamilyen alkalomból kajálni. Apósom szokta mondani-aki szintén apósától vette át ezt a szólást-hogy miközben anyósom csak hozza és hozza és hozza fogásokat, "még van üres hely az asztalon". Hát én ebbe mentem férjhez és megmondom őszíntén, szeretem, hogy van miből választani. És ha már 24 órát a konyhában töltök pontosabban a főzéssel töltök, akkor jóóó sokat csinálok, mert illik csomagolni (ez is szokás nálunk) és akkor már másnap, esetleg 3. nap se kelljen főznöm. Utána már muszáj, mert nem bírom megenni azt az ételt ami 3 vagy több napos, inkább annyit főzök, hogy elfogyjon. Vagy lefagyasztom.
Pont ezért, és mert 13-an leszünk és mert vegyes a társaság a gusztust illetően, elég nehéz dolgom van/volt, arról nem beszélve, hogy min. karácsonykor de általában ha ebédet szervezek különlegességeket rakok az asztalra. Mert nekem ez fontos :)
A másik viszont, hogy mivel giga fáradt vagyok az elmúlt félév eseménydús dolgai miatt, kitolni sem akarok magammal, és nem készítek magamnak olyan menüsort, amelyet már tegnap el kellett volna kezdenem és/vagy bonyolultabb kicsit.
Így alakult ki az idei menüsorunk:

Leves:

-halászlé (ezt anyósom főzi, és hozza)
-csont leves cérnametélttel és sok zöldséggel (ha csak a fele társaságnak főznék, lenne valami különlegesebb leves, de mivel van egy-két finnyás fiú, miattuk maradtam ennél a sima levesnél..)
-narancsleves

Főfogás:

-vörösborban "főzött" karajszeletek: ha megpuhult csinálok neki egy "kérget"fáűszerből és hirtelen kisütöm, hogy kívülről ropogós legyen. A megmaradt boros-húsos léből és áfonyából mártást készítek.
köretnek hozzá hercegnő burgonya
-egész töltött csirke: ez igaziból két Dolce Vitas töltött csirke ötvözése: a töltelék kenyér, sajt, alma, hagyma, mellé gránátalma és körte, ezt megsütöm. A tetejét bacon szalonnával kell beteríteni a legvégén, pár percre.
Köretnek hozzá rizs, cékla saláta, és jár hozzá még mézmártás.
-tésztasaláta: sütőtökös, stb stb

Desszert:
-idén szakítok a hagyománnyal és nem lesz karácsonyi torta, meg különben is férj gesztenyepürét kér, saját kezűleg felvert tejszínhabbal. Hogy mégis karácsonyis legyen, gránátalma magjából és mentalevélből fagyalt imitálunk :)

'Welcome drink":
-ez mindig van, és mindig valami koktél: ez most Rum Daisy nevű, amelyben a rumon kívül málnalé, citromlé és szódavíz van, egy kis mentaággal.

Éhes pocak nem marad, tudok csomagolni és még másnapra is marad. Egyébként praktikus menüsornak gondolom, mert az egész csirke sül magában nem kell vele foglalkozni,addig a tűzhelyen megcsinálom a karajos dolgot, az ételpároló magában párolódnak a párolni valók mint rizs, zöldségek. A levest is csak fel kell tenni főni, és ehhez a zöldségeket már péntek este megpucoltatom férjemmel, ugyanígy a krumplipürét is megcsinálom pénteken a hercegnőburgonyához. Pénteken szintén még a narancslevest.

A desszert pedig könnyen elkészülhet két emésztés között, merthogy rögtön nem eszünk desszertet, az hétszentség :)

Karácsonyi reggeli:
-pizsamában, (egyelőre) hármasban esszük meg a különleges karácsonyi reggelinket. Idén egy különleges palacsintára gondoltam, amely gyorsan elkészül. Recept itt.

Minden háziasszonynak/úrnak stresszmentes és örömteli főzőcskézést kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni